Yayınlanma: 14 Temmuz 2022 10:57
Güncellenme: 20 Kasım 2024 12:10
Netflix'in 17 Eylül’de yayınlamaya başladığı yeni dizilerden biri olan ve gündeme bomba gibi düşen Squid Game(Kalamar Oyunu) kısa sürede platform üzerindeki en popüler yapımlardan biri oldu. Squid Game dizisinin senaryosu, yönetmenliği Hwang Dong-hyuk'a ait. Squid Game çok hızlıca 111 milyon seyirciye ulaşarak dünya genelinde fenomen bir TV show haline geldi. Dizideki ürünler satış rekorları kırarken, birbiri ardına Squid Game konseptli dükkânlar açılıyor. Sokakta oynadığımız sıradan sokak oyunları ya da eski dijital ortamda tercih ettiğimiz oyunları gerçek hayata uyarlayan dizi, sosyal medya’da trend topic listesinde yer alıyor.
Eğer çaresizseniz yapabileceklerinizi siz bile hayal edemeyebilirdiniz… 2021 Eylül ayında yayına giren, Netflix’in Güney Kore yapımı Squid Game; bir insanın çaresizlik karşısında neler yaşadığını tüm çıplaklığıyla bizlere sunuyor. Bir distopya kurgusu olan Squid Game; toplum ve birey psikolojisine dair vermiş olduğu çarpıcı gerçeklerle tüm dünyada en çok izlenen diziler arasında yer almayı başardı. Toplam 9 bölümle bir nefeste sürüklerken; aksiyon, gerilim ve dram türünde uzun yıllar unutulmayacak gibi görünüyor. Psikolojik, sosyal, ekonomik ve politik açıdan birçok mesajın verildiği bu diziye gelin biraz daha yakından bakalım. Eğer henüz izlemediyseniz yazının devamında spoiler olduğunu söylemek isterim. ?
Squid Game, ekonomik açıdan zor durumda olan 456 kişi (yarışmacı) geleneksel olan 6 çocuk oyununu geçerek toplamda 45,6 milyar won para ödülünü kazanmaya çalışmasını konu alıyor. Ancak bilinen masum çocuk oyunlarının aksine; içinde her türlü ölüm, ihanet ve şiddet olanlardan… Kazanan bir kişi bu paranın sahibi olurken kirli bir vicdanın da sorumluluğunu alır. Kaybedenler ise oyunun bedelini yaşamlarıyla öder. Diğer bir yandan ise hayatta kalabilmek için bu sefer sadece güçlü ya da zeki olmak da yeterli değil. Kendi çıkarın uğruna en yakınını ve hatta kendini bile aldatman gerekiyor! Yarışmaya katılan herkesin birbirinden farklı hikâyesi olsa da hepsinde ortak olan tek bir şey vardı. Acı dolu bir geçmiş, hayatları boyunca ödemeyecekleri bir borç, kısa yoldan bir çözüm arayışı ve tek bir çare için her şeyden vazgeçebilecekleri çaresizlik hali.
Dizi boyunca ölüm korkusu ve hayatta kalma içgüdüsüyle tüm ahlak ve etik değerlerinden, sosyal rollerinden ve sorumluluklarından vazgeçen bireyleri izliyoruz. Hayatımızda da durum ve koşullara bağlı olarak iyi olduğumuz kadar kötü, kötü olduğumuz kadar iyi olabiliyoruz. Dengenin ve kaosun da geldiği yer burasıdır. Her şey biz insanoğlunda zıttı ile mevcut. İçsel çatışmalarımızın da aslında buralarda başladığını söyleyebiliriz Ana karakterimiz Oyuncu 456- Gi-hun; sistem tarafından dışlanmış, kumar bağımlısı ve iyi bir baba olamamanın suçluluğu altında ezilmiş bir karakter. Annesiyle yaşıyor ve zaman zaman ondan da para çalıyor. Borçlarını kapatmak ve kızına destek olabilmek için yarışmaya katılma kararı alır. Yarışma boyunca her şeyi sorgularken kendi değer yargılarının dışına çıkmama çabası gösterir. Ancak misket oyununda Gi-Hun’un takım arkadaşı olan yaşlı adamın Alzheimer hastalığını fırsat bilerek nasıl kazandığını da hatırlarsınız. ? Diğer bir tarafta Gi-hun’un çocukluk arkadaşı Oyuncu 218- Sang-woo. Yıllarca zekâsı ve başarısı ile gurur duyulmuş ancak dolandırıcılıktan ve evrakta sahtecilikten hakkında tutuklama kararı çıkarılmış bir karakter. Zaman zaman başkalarına yardım ettiğini görsek de çıkara dayalı basit düzeyde ilişkiler kurduğu bir gerçek. Takım arkadaşı Ali’yi ve Camdan Köprü oyununda ona yardım eden camcı adamın öldürmesi bunun bir örneği oluyor.
Freudyen psikanatilik kuramında en ilkel benliğimizde temel ihtiyaçlarımız ve dürtülerimiz yer almaktadır. Haz ilkesine dayalıdır. Korkular, cinsellik, açlık, saldırganlık, mantık dışı istekler ve bencilce ihtiyaçlardan oluşur. Hayatta kalma ve korunma güdüsü de buralarda yer alır. Bunlar tatmin edilmediğinde ise nevroz açığa çıkar. İçsel çatışmaları, ölüm anında açığa çıkan karanlık yönleri ve vahşeti neredeyse her oyuncuda gördük dizi boyunca. Aç bırakıldıklarında yatakhanede çıkan kavgayı hatırlayın. Çılgına dönmüş yarışmacılar birbirlerini nasıl öldürmeye çalışıyordu? Bir sonraki oyunun ne olduğunu öğrenmek için organ mafyasına yardım eden doktor, tamamen benmerkezci davranan ve insanları hiç düşünmeden vahşice öldüren dövmeli gansgter Deok-Su daha çok haz ilkesi ile hareket ettiği söylenebilir. Dizi sonuna geldiğinizde sizi en çok şaşırtan muhtemelen beyninde tümör olan yaşlı adam, Oyuncu 001- Oh II-nam olmuştur. Dışarıda ölmeyi beklemek yerine oyuna katılmaya karar verir çünkü yıllarca yaşayamadığı çocukluk saflığına ve eğlencesine ihtiyaç duyar. Tüm oyunlara bilgece yaklaşımı ve Gi-hun ile kurduğu dostluk ilişkisi ile ön plana çıkar.
6. bölümde bilye oyununu kaybettikten sonra Oh Il-nam'ın ölmüş olduğu sanılıyor ancak finalde geri dönüyor ve burada Seong Gi-hun'a (Lee Jung-jae) kendisine beyin kanseri teşhisi konduktan sonra oyunları yarattığını açıklıyor.
Squid Game, Netflix tarafından 17 Eylül 2021 tarihinde dünya çapında yayınlanan Güney Koreli bir drama dizisidir. Hwang Dong-hyuk tarafından yazılıp yönetilen filmin başrollerinde Lee Jung-jae, Park Hae-soo, O Yeong-su, Wi Ha-joon, Jung Ho-yeon, Heo Sung-tae, Anupam Tripathi ve Kim Joo- ryoung oynamıştır.
Squid Game, borç batağında yüzen ve borçları artık canlarını bile tehlikeye atacak kadar fazla olan 456 kişinin, kendi hür iradeleri ile bir oyuna katılmalarını konu alan bir dizi.
Squid Game, Netflix'in şu ana kadar en çok izlenen orijinal içeriği oldu. 2021'in Eylül ayında yayına giren dizi, ilk 28 gün içinde 111 milyon kullanıcı tarafından izlendi.
Netflix üzerinden izleyebilirsiniz.
Squid Game (Korece: 오징어게임, Ojing-eo Geim, 12: Kalamar Oyunu), Netflix tarafından 17 Eylül 2021 tarihinde dünya çapında yayınlanan Güney Koreli bir drama dizisidir.