Yayınlanma: 14 Nisan 2023 13:29
Güncellenme: 18 Ocak 2025 19:03
İlk yerli ve milli yüksek çözünürlüklü görüntüleme uydusu olan İMECE'nin uzaya fırlatılması, hava muhalefeti sebebiyle 28 saniye kala ertelendi. Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar ve Savunma ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, canlı yayında İMECE'nin fırlatılmasını beklerken büyük bir hayal kırıklığı yaşadı.
İki kez ertelenen İMECE uydusunun uzaya fırlatılması, bugün Türkiye saati ile 09.48'de gerçekleştirilmesi planlanıyordu. Ancak, Vandenberg Uzay Kuvvetleri Üssü'nden fırlatılacak olan İMECE, hava koşullarındaki olumsuz gelişmeler nedeniyle fırlatma işlemine 28 saniye kala bir kez daha ertelendi.
Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar ve Savunma ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, canlı yayında törene katılarak büyük bir heyecan yaşadılar. Ancak, fırlatma işlemi hava koşulları nedeniyle 28 saniye kala bir kez daha ertelendiğinde, ikili büyük hayal kırıklığı yaşadı. Haberi alan Akar'ın moralinin bozulduğu görüldü. Varank ise "Hava koşulları nedeniyle ertelenmek zorunda kaldı. İnşallah en kısa sürede uydumuzu yörüngesinde görmek istiyoruz. Heyecanlıydık, şimdi ise buruk bir an yaşıyoruz. Geç olsun güç olmasın diyelim" şeklinde açıklamada bulundu.
Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından yapılan yazılı açıklamaya göre, TÜBİTAK ve Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanlığı tarafından fonlanan, müşteri kurumu Savunma Sanayii Başkanlığı ve son kullanıcısı Hava Kuvvetleri Komutanlığı olan Türkiye'nin ilk yerli ve milli yüksek çözünürlüklü görüntüleme uydusu İMECE'nin uzaya fırlatılması için yeni bir tarih belirlenecek. Uydunun tasarımı ve geliştirilmesi TÜBİTAK UZAY tarafından yapılmıştır.
İkinci kez fırlatılması hava şartları nedeniyle ertelenen İMECE için tören alanında bulunan Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank'a "Burada bir komplo olabilir mi?" diye sordu. Varank, böyle bir şeyin mümkün olmadığını belirterek bu diyalogun canlı yayında ekrana yansıdığını ifade etti.
Geçtiğimiz günlerde hava şartları nedeniyle iptal edilen İMECE Uydusu'nun uzaya fırlatılması yeniden planlandı ancak hava muhalefeti nedeniyle fırlatmaya sadece son 27 saniye kala ileri bir tarihe ertelendi.
İMECE, 680 kilometre yükseklikte Güneş'e eş zamanlı yörüngede konuşlanacak ve 5 yıllık tasarım görev ömrü boyunca ülkemize hizmet edecek. Hedef teşhis, tespit, doğal afetler, tarımsal uygulamalar gibi birçok alanda kullanılacak olan İMECE, geçtiğimiz günlerde hava koşulları nedeniyle fırlatılamamış ve fırlatma tarihi bugüne ertelenmişti.
İMECE Uydusu'nun Vandenberg Uzay Kuvvetleri Üssü'nden Türkiye saatiyle 09.48'de fırlatılması planlanmıştı. Ancak Ankara'daki TÜBİTAK UZAY yer takip istasyonunda gerçekleştirilen törende fırlatma için geri sayım yapıldığı sırada rüzgar nedeniyle fırlatma 28 saniye kala ikinci kez ertelendi.
Bu olaya tanıklık eden Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank ve Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, büyük bir hayal kırıklığı yaşadı. Akar, Varank'a yaklaşarak "Burada komplo olabilir mi?" diye sordu. Varank ise böyle bir durumun mümkün olmadığını ifade etti. Bu diyalog da ekranlara yansıdı.
Bakan Akar, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank ve Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu ile birlikte Türkiye’nin ilk yerli ve millî yüksek çözünürlüklü yer gözlem uydusu İMECE için TUSAŞ’ta düzenlenen toplantıya katıldı.https://t.co/MVrybzHMJJ#MSB #HulusiAkar pic.twitter.com/s21gMuMs12
— T.C. Millî Savunma Bakanlığı (@tcsavunma) June 4, 2020
Türkiye'nin ilk milli metre altı elektro-optik uydusunun adıdır.
Coğrafi kısıt olmaksızın dünyanın her yerinden görüntü çekebilecek uydu, hedef tespit ve teşhis, doğal afet, haritalama, tarımsal uygulamalar gibi birçok alanda Türkiye'ye hizmet verecek.
680 kilometre irtifada Güneş'e eş zamanlı yörüngede konumlanacak İMECE, tasarım görev ömrü olan 5 yıl boyunca; hedef teşhis, tespit, doğal afet, tarımsal uygulamalar gibi birçok alanda ülkemize hizmet verecek. Uydu, dünyanın her yerinden görüntü elde edebilecek.
Henüz fırlatılma zamanı belli değil.
Yer gözlem uydusu Dünya yörüngesinden gözlem yapmak için özel olarak tasarlanmış casus uydu benzeri ancak çevresel izleme, meteoroloji, harita hazırlama gibi askeri olmayan kullanımlar için tasarlanmış bir yapay uydu türüdür.
Enstitümüzde uzay teknolojilerine yönelik çalışmalar 2001 yılında başladı. Bir teknoloji transfer projesi olarak gerçekleştirilen BİLSAT Uydusu, 2003 yılında başarı ile tamamlanmasıyla ilk elektro-optik yer gözlem uydumuz uzaya fırlatılmış oldu.
Uzay teknolojileri alanındaki çalışmalarını yoğunlaştıran Türkiye'nin uzayda 3'ü haberleşme uydusu 3'ü de gözlem uydusu olmak üzere toplam 6 aktif uydusu bulunuyor.