Yayınlanma: 25 Mayıs 2023 19:18
Güncellenme: 14 Ocak 2025 14:43
PC ve konsolların performansını inanılmaz artıran SSD nedir, ne için kullanılır? Ssd fiyatları, ssd ne işe yarar, ssd harddisk, ssd ne demek konuları sizler için haberimizde…
SSD’nin açılımı; Solid State Drive’dır. SSD Türkçesi; Katı Hal Sürücüsü (Diski). SSD ne demek konusunu kısaca açıklamak gerekirse; SSD, genelde bilgisayarlarda kullanılan bir tür depolama aygıtıdır. SSD’ler, geleneksel sabit disklerden çok daha hızlı olan flash tabanlı bellek kullanarak verileri depolamaya yarar.
Bilgisayarlarda bulunan geleneksel sabit disk sürücülerin (HDD’ler) yerine geçen SSD’ler, bir sabit sürücüyle aynı temel işlevleri yerine getirmekten sorumludur. Fakat SSD’ler, kıyaslandığında önemli ölçüde daha hızlı olmaları ile bilinirler. SSD ile bilgisayar daha hızlı açılır, programlar daha hızlı yüklenir ve dosyalar daha hızlı aktarılır. Geleneksel sabit sürücü, aktüatör adında mekanik bir kol üzerinde okuma/yazma kafası bulunan dönen bir diskten oluşmaktadır. HDD, verileri manyetik olarak okur ve yazar. SSD’nin kırılabilecek ya da yukarı veya aşağı dönen hareketli parçası bulunmaz. SSD’deki iki temel bileşen; flash denetleyici ve NAND flash bellek yongalarıdır. Bu yapılandırma, sıralı ve rastgele veri istekleri için yüksek okuma/yazma performansı sağlamak amacıyla optimize edilmiştir.
Günümüzde neredeyse tüm yeni laptoplar ve masaüstü bilgisayarlar SSD ile çalışıyor. SSD’ler son derece hızlı veri depolama ve alma olanağı sunmakla kalmıyor, aynı zamanda HDD’lerden daha küçük ve daha hafifler. Bu da bilgisayar üreticilerine daha fazla tasarım esnekliği olmasına yol açıyor.
SSD’ler belli alanlarda avantajlar sağladıkları için daha çok kullanılıyor. Mesela; İşletmeler açısından, büyük miktarda veriyle çalışan şirketler için erişim süreleri ve dosya aktarım hızları neredeyse hayati bir öneme sahip olduğundan SSD’ler tercih ederler. Oyun tarafında, sadece özel donanımlı oyun bilgisayarları değil, yeni nesil oyun konsollarında da SSD, depolama aygıtı olarak kullanılıyor. Laptoplar ve tabletlerde de SSD tercih ediliyor. Kurumsal sunucular, istemci bilgisayarlarına düzgün hizmet verebilmek için hızlı okuma ve yazma süreleri elde etmek adına SSD’lerin kullanılması şarttır.