Yayınlanma: 22 Haziran 2023 17:59
Güncellenme: 22 Kasım 2024 12:01
NTV'nin haberine göre; Yayıncılara para gönderen hesapları inceleyen Siber Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri, para gönderen kişilerle yayıncıların anlaşmalı olduğunu farketti.
Para göndermek için kullanılan kredi kartlarının çalındığını ya da kopyalandığını anlayan ekipler, yayıncılara ve para gönderenlere ait 4 binden fazla banka hesap hareketlerinde inceleme başlattı.
Yapılan araştırmalarda bu hesaplara 1,2 milyar liralık para akışı olduğu ortaya çıkarıldı.
Ekipler, şüphelilerin TikTok’ta “Jeton” adı verilen sanal para alabildiklerini daha sonra bir kereliğine mahsus bu jetonu geri iade edebildiklerini fakat aldıkları jetonu sadece anlaşmalı oldukları fenomenlere gönderdiklerini, fenomenlerin ise parayı önceden belirlenen hesaplara aktardıklarını ortaya çıkardı.
TikTok, fenomenden jetonun geri iadesi için parayı geri isteyince ise fenomenler bu parayı harcadıklarını ve geri iade edemeyeceklerini belirtince Tiktok bu iadeleri kendi hesabından yapmak zorunda kaldı.
Tiktok jeton açığı, Tiktok uygulamasında kullanılan sanal para birimi olan jetonların, bazı hileler veya yöntemlerle daha ucuza alınması veya bedavaya elde edilmesi durumuna verilen isim. Jetonlar, Tiktok'ta yayın yapan veya izleyen kullanıcıların birbirlerine gönderdikleri hediyelerin karşılığı olarak belirlenir. Jetonlar gerçek para ile satın alınabilir veya Tiktok'ta belirli kriterlere göre kazanılabilir.
Tiktok jeton açığı, hem Tiktok'un hem de kullanıcılarının zararına olan bir durumdur. Tiktok'un gelir kaybına uğramasına sebebiyet verirken, kullanıcıların da hesaplarının güvenliğini riske eder. Tiktok jeton açığından yararlanmaya çalışan kullanıcılar, sahte siteler, uygulamalar veya hesaplar aracılığıyla dolandırılabilir, virüs bulaştırabilir veya hesap bilgileri çalınabilir.