Yayınlanma: 20 Şubat 2023 16:48
Güncellenme: 22 Kasım 2024 05:40
Ülkemizde son zamanlarda yaşanan felaketler ışığında depremzedeler ve vatandaşlar da dahil pek çok kişi Travma Sonrası Stres Bozukluğu yaşamakta. Peki Travma Sonrası Stres Bozukluğu Nedir? Belirtileri ve tedavisi nedir? Sizler için derledik.
Travma Sonrası Stres Bozukluğu Nedir?
Travma sonrası stres bozukluğu kişiyi aşırı korkutan, dehşet içinde bırakan, çaresizlik yaratan, genellikle olağan dışı ve beklenmedik bir şekilde gerçekleşen olayların sonucunda meydana gelen bir ruhsal travma ya da ruh sağlığı durumudur. Yaşanılan olayların kişinin kendisinde veya bir yakınında ölüme yol açması ya da yaralanma tehlikesi yaratması durumunda ortaya korku, dehşet ve çaresizlik hisleri çıkabilir.
Deprem, sel, ve yangın gibi doğal afetler, işkence, savaş ve tecavüz gibi insan kaynaklı travmalar, kazalar, ciddi ve ölümcül tıbbi durumlar ile hastalıklar, ya da beklenmedik ölümler gibi travmatik olaylar kişilerde ruhsal travmaya yol açabilir. Bu tür travmatik olayları yaşayan ya da onlardan etkilenen kişiler, geçici olarak şartlara ve çevrelerine uyum sağlamakta ve durumla başa çıkmakta zorluk çekmektedirler.
Kişiler çoğunlukla zaman içerisinde ve kendilerine yapılacak iyi bir bakımla, daha iyi hissedebilir hale gelirler. Ancak bu zorlanma belirtileri kötüleşirse, aylarca hatta yıllarca sürerse ve bireyin günlük işleyişine müdahale ederse, travma sonrası stres bozukluğundan söz etmek mümkündür.
Travma sonrası stres bozukluğu semptomları ve belirtilerinin ortaya çıkmasının ardından bir an önce etkili tedavi almak, semptomları azaltmak ve işlevi iyileştirmek için oldukça hayati bir öneme sahiptir.
Travma Sonrası Stres Bozukluğu Belirtileri Nelerdir?
Travma sonrası stres bozukluğunun belirti ve semptomları genellikle travmatik bir olaydan sonraki bir ay içinde başlasa da, bazı vakalarda belirtiler olaydan yıllar sonrasına kadar ortaya çıkmayabilir. Bu belirtiler bireyin sosyal veya iş hayatı ile kişisel ilişkilerde önemli sorunlara neden olabilir. Ayrıca bireyin normal günlük hayatını sürdürme becerisine de zarar verebilmektedir.
Bu belirtileri sayacak olursak; Yeniden yaşama, yani hatırlama, kaçınma, aşırı uyarılma, yani düşünme ve ruh halindeki olumsuz değişiklikler ile fiziksel ve duygusal tepkilerde gözlemlenen değişiklikler. Kolayca ürkme ya da korkma, tehlikeye karşı daima tetikte olma, çok fazla alkol tüketmek veya çok hızlı araba kullanmak gibi bireyin kendisine zarar veren davranışları, uyku güçlükleri, konsantrasyon güçlükleri, sinirlilik hali, öfke patlamaları, saldırgan davranışlar, aşırı derecede suçluluk veya utanç hissi sayılabilir.
Travma Sonrası Stres Bozukluğu Nasıl Tedavi Edilir?
Travma sonrası stres bozukluğu tedavisinde ilk olarak kullanılan yöntem, psikoterapidir. Aynı zamanda konuşma terapisi olarak da isimlendirilen çeşitli psikoterapi türleri, hem travma sonrası stres bozukluğu belirtileri gösteren çocukları ve hem de yetişkinleri tedavi etmek için kullanılabilir. Travma sonrası stres bozukluğu tedavisinde farklı psikoterapi türleri kullanılabilmektedir.
Yaşananların ardından kendim dahil çevremdeki herkes; yeme ve uyku bozuklukları, travma sonrası stres bozukluğu, duygu durum değişikliği, anksiyete, kaygı bozukluğu, stres, ağlama atakları, panik atak, uzamış yas bozukluğu ve gibi daha birçok psikiyatrik problemle karşı karşıya…
— Ela (@_arknela) February 20, 2023