Koronavirüsle mücadele kapsamında Türkiye’de, ilk plazma tedavisi gerçekleştirildi. Plazma yöntemiyle gerçekleştirilen tedavi, İnönü Üniversitesi’nde başladı.
Koronavirüse karşı
plazma tedavisi ilk kez Çin’de gerçekleştirilmişti. Söz konusu tedavi dünya’da Çin’in ardından ilk kez Malatya İnönü Üniversitesi Turgut Özal Tıp Merkezi’nde başladı.
Plazma tedavisine ilişkin açıklamalarda bulunan İnönü Üniversitesi Rektörü
Prof. Dr. Ahmet Kızılay, “
Türkiye’de ilk kez, Turgut Özal Tıp Merkezimizde, iyileşen Kovid-19 hastasından plazma alarak, plazmaferez yöntemiyle çok ağır tablodaki yoğun bakımdaki bir hastamıza uyguladık.” diye konuştu.
Tedavinin dün gerçekleştirildiğini belirten Kızılay, Çin’de başlayan ve tüm dünyayı etkisi altına alan koronavirüsle ilgili "Avrupa, Amerika, bütün ülkeler bu konuda çok ağır tablolarla salgınla baş etmeye çalışıyor. Ülkemizde tablo daha olumlu, iyi, yönetebileceğimiz düzeyde. İnşallah bunu da en iyi şekilde götürmeyi ülke olarak başaracağız, buna bütün kalbimle inanıyorum” diye konuştu.
İmmün plazma yönteminin kendilerine umut verdiğini söyleyen Ahmet Kızılay, açıklamasına şu şekilde devam etti:
"Çin'de 5 hastayla başlandı, olumlu sonuçlar alındı. Şimdi Amerika da 24 Mart'ta bu tedavi yöntemine onay verdi. Sağlık Bakanlığımız da 3-4 gün önce genelge yayınlayarak Kovid-19 geçirerek iyileşmiş hastalardan belirli şartları sağlayan hastalardan alınacak plazmanın, plazma ferez yöntemiyle, tablosu ağır olan Kovid-19 hastalarına uygulanmasının faydalı olabileceğini ve bunun büyük merkezler tarafından uygulanabileceğine izin verdi. Bu izin doğrultusunda, oradaki şartlar ve genelgenin maddeleri doğrultusunda, Türkiye'de ilk kez Turgut Özal Tıp Merkezimizde iyileşen Kovid-19 hastasından plazma alarak, plazmaferez yöntemiyle çok ağır tablodaki yoğun bakımda yatan bir hastamıza uyguladık. İyileşen 46 yaşındaki hastamız verici oldu, 56 yaşında yoğun bakımda ağır tabloda olan ve makineye bağlı bir hastamıza bunu tedavide uyguladık."
Donör ve Hasta 56 Yaşında
Turgut Özal Tıp Merkezi Kök Hücre Nakli ve Aferez Ünitesi Sorumlusu
Prof. Dr. Mehmet Ali Erkurt, Türkiye’de ilk defa dün gece iyileşen hastadan alınan plazmayı, yoğun bakımdaki Kovid-19 evre-4 olan ciddi durumdaki hastaya uyguladıklarını kaydederek "Şu an durumu stabil. Tabii ki bulguların anlaşılabilmesi için 48-72 saat süreye ihtiyaç var. Bu süreyi bekliyoruz.” dedi.
Tedavinin 56 yaşında erkek hastaya uygulandığını, donörün ise 56 yaşında olduğunu belirten Turgut Özal Tıp Merkezi Kök Hücre Nakli ve Aferez Nakli Merkezi Sorumlusu Prof. Dr. Mehmet Ali Erkurt, "Bu hastalıktan taburcu olduktan 14 gün sonra plazmasını aldık. Bu plazmayı tabi Sağlık Bakanlığı'nın plazma alma kriterleri var. Yayınlanan tebliğde; 18 ile 55 yaş arasındaki kan verebilen, kan verme kriterlerine uygun donörlerden plazma toplayabiliyoruz. Tabi gönüllülük esasına göre ve bu donörlerimizden plazma toplamadan önce hastalarımızın testlerini bakarak virüsün negatif olduğunu yani bulunmadığını teyit ediyoruz" diye konuştu.
“Çok Umutluyuz”
Ahmet Kızılay, hasta ile yakından ilgilendiklerini belirterek, söz konusu tedavi ile ilgili şunları dile getirdi:
"Bundan çok ümitvarız çünkü diğer tedavilerin hiçbiri kesin tedavi yöntemi olarak henüz dünyada söylenemiyor ama hepsinin bir faydası, etkisi farklı farklı var. İyileşen hastadan alınan yöntem de şunu içeriyor: İyileşen hastanın kanında antikorlar var. Antikorlar o hastayı iyileştirdi ve o antikorlar kanında oluştu, yani hastalığa karşı vücut kendini koruma mekanizmasına geçerek, antikor üreterek hastalığı yendi. Buradaki amacımız o hastanın plazmasında Kovid-19'a gelişen bağışıklık, antikorları yoğun bakımdaki Kovid-19 ile mücadele eden hastalara vererek o hastanın iyileşmesini sağlamak. Bu yöntem daha önce farklı hastalıklarda da kullanılan bir yöntem. Daha önce SARS'da, MERS'de farklı viral hastalıklarda bu yöntem kullanıldı ve başarılı oldu. Burada da başarılı olacağına inanıyoruz. Çok umutluyuz, çok ümitvarız bu yöntemin başarılı olacağına."
Türkiye’nin en büyük aferez ünitesine sahip olduklarına dikkat çeken Kızılay, yılda yaklaşık 5 bin plazmaferez, 10 binin üzerinde trombosit tedavisi uyguladıklarını açıkladı.
“Plazmaferez Yönteminden Çekinmesinler”
Malatya İnönü Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Kızılay, koronavirüs tedavisi gördükten sonra testleri negatif çıkanlara çağrıda bulunarak, şu şekilde konuştu:
"Kovid-19 pozitif çıkıp da hastalığı yenen ve Sağlık Bakanlığının koyduğu kriterlere uygun hastalarımızın bize gelmesini istiyorum, onları davet ediyorum. Plazmaferez yönteminden çekinmesinler. Hastalığı geçiren bir hastamıza bu yöntemin kendisine hiçbir zararı olmayacağını söyleyebilirim. Kendisi hastalığı yendiği için çok ağır tablodaki hastalara çok faydası olmasını bekliyoruz. Bu hastalığı geçirip iyileşmiş hastalarımızın plazmaları ağır hastalarımız için yeni bir umut doğuruyor. Bunu en iyi şekilde uygulamak bizim gibi büyük hastanelerin görevi. Bu iş için 24 saat, tüm ekibimiz hazır. İnşallah buradan olumlu, çok ümitli sonuçlar alacağız."
Turgut Özal Tıp Merkezi Kök Hücre Nakli ve Aferez Nakli Merkezi Sorumlusu Prof. Dr. Mehmet Ali Erkurt da uygulamadan başarılı sonuç almayı amaçladıklarını vurgulayarak, "Sağlıklı vericiden 830 cc plazma topladık. O plazmanın 400 cc'sini ilk etapta hastamıza uyguladık. Ondan sonra haftada 200 cc olarak devam edeceğiz. Bir sağlıklı vericiden, yaklaşık, bir hastamızda kullanacağımız plazmayı elde edebiliyoruz. O nedenle koronavirüsten iyileşen ve sağlıklı hale gelen hastalarımızın verici olarak bize plazma vermelerini tavsiye ediyoruz." dedi.