Yayınlanma: 1 Temmuz 2021 15:24
Güncellenme: 19 Kasım 2024 23:27
Türkiye’nin koronavirüsle mücadele sürecinde başlattığı aşılama çalışmaları tüm hızıyla devam ederken, geliştirilen yerli aşı Turkovac’ın sonbahardan önce yaygın başığıklamada kulalnılacağı açıklandı.
Erciyes Üniversitesi’nden Prof. Dr. Aykut Özdarendeli'nin yürütücülüğünde geliştirilen inaktif koronavirüs aşısında Faz-1 ve Faz-2 aşamaları başarıyla tamamlandıktan sonra Faz-3 aşmasına geçildi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın 'Turkovac' olarak duyurduğu inaktif aşıda Faz-3 çalışması, 22 Haziran'da başladı. Faz-3’te 40 bin 800 gönüllü aşılanması planlanıyor
TÜSEB tarafından desteklenen diğer aşı geliştirme projelerinde ise hayvan deneyleri ve Ar-Ge çalışmaları devam ediyor. Atatürk Üniversitesi, Akdeniz Üniversitesi ve Yıldız Teknik Üniversitesi’nde devam eden 3 adet rekombinant teknoloji temelli koronavirüs aşı projeleri, hayvan deneyleri aşamasına geçti.
Hayvan deneyinin başarılı olması durumunda ise yıl sonuna kadar Faz-1 aşamasına geçilmesi hedefleniyor. Marmara Üniversitesi bünyesinde yürütülen ve Hacettepe Üniversitesi tarafından devam edilen den peptit-protein teknoloji temelli 2 adet projede ise temel laboratuvar araştırması sürüyor.
Nanografi A.Ş. tarafından geliştirilen, nazal sprey aşı adayının ise Faz-1 aşamasında kullanılacak aşı serilerinin üretim çalışmaları ise sürüyor.
TÜBİTAK Kovid-19 Türkiye Platformu çatısı altında çalışmaları süren 7 aşı projesi içerisinde kullanıma en yakın olanı VLP Covid-19 aşısında Faz-2 aşamasına geçildi. Toplam 330 gönüllü üzerinde yürütülecek Faz-2'nin ardından ise sonbaharda Faz-3 ile birlikte üretim aşamasına geçilmesi planlanıyor.