Uçaklar Neden Düz Bir Rotadan Gitmez?
Uçakların düz bir rotada gitmediklerini bir eğri çizerek ilerlediklerini fark etmişsinizdir. Peki uçaklar neden düz bir rotayı takip etmez?
Pilotlar düz bir rota yerine parabolik bir eğri çizdikleri
rotaya göre
uçağı uçururlar. Bunun nedeni ise dünyanın kendine özgü bir şekle sahip olmasıdır.
Dünyanın kutuplardan basık ekvatordan şişkin kendine özgü görüntüsüne geoit denir. Pilotlar da kutuplara doğru uçarak daha kısa bir yol ve daha az yakıt harcamak amacıyla eğri bir rota üzerinde seyirlerini sürdürürler.
Rotayı belirleyen tek şey kısa mesafe gerekliliği değildir. Yolculuk sırasında çeşitli teknik veya doğal kaynaklı sebepler nedeniyle farklı rotalar izlenebilir.
Hava koşulları veya şiddetli türbülans risklerine göre de rotalar şekillenebilir. Aynı zamanda herhangi bir tehlike anında iniş yapılabilecek havalimanlarına göre de rota belirlenebilir.
Bir örnekle açıklamak gerekirse, Ankara'dan Los Angeles'a giden bir uçak hayal edelim. Ankara'dan Los Angeles'a düz bir çizgi çekildiği zaman en kısa mesafe 13 bin 423 kilometre olduğunu görürürüz. Ancak dünyanın kendine has şeklinden dolayı büyük dair metodu kullanılarak iki yer arasındaki mesafe hesaplandığında uzaklığın 11 bin 269 kilometre olduğunu görürüz. İşte bu nedenle uçaklar düz bir rota yerine yükselerek yakıt ve süre tasarrufu sağlar.