Yayınlanma: 2 Aralık 2021 16:37
Güncellenme: 17 Kasım 2024 04:07
İklim krizi, salgın hastalıklar gibi dünya üzerinde çeşitli felaket senaryoları üretilmeye devam ediyor. Ünlü bilim insanı Henry Gee, kaleme aldığı yeni yazı ile dünyada büyük yankı uyandırdı. Gee, insanlığın sonunun çok da uzak olmadığını öngörüyor.
Biyolog Gee, Scientific American'da kaleme aldığı yazıda modern insanın geleceğini hem sosyo-ekonomik bağlamda hem de genetik ve biyolojik açıdan değerlendirdi.
İnsanın genetik çeşitliliğindeki yetersizliğe, düşen doğum oranlarına, kirliliğe ve aşırı kalabalık şehirlerde yaşamanın neden olduğu strese değinen Gee, şu çıkarımda bulundu:
İnsan nüfusunun sadece küçülmeye değil, aynı zamanda çöküşe hazırlandığından şüpheleniyorum ve bu yakında gerçekleşecek.
Gee, memeli canlı türlerinin dünya sahnesinde yaklaşık bir milyon yıl önce ortaya çıktığını, geliştiğini ve ardından yok olduğunu belirtti. Memeli türlerinin sahneye hızla çıkıp aynı hızla terk ettiğini aktaran Gee, "Fosil kayıtları, Homo sapiens'in yaklaşık 315.000 yıldır var olduğunu gösteriyor" diye yazdı. Yazısına devam eden Gee, Bir tür olarak H. sapiens'in bireyleri birbirine son derece benzer. Birkaç vahşi şempanze grubunda, tüm insan popülasyonundan daha fazla genetik çeşitlilik vardır. Genetik çeşitliliğin olmaması türlerin hayatta kalması için hiç iyi değil" dedi.
Ünlü bilim insanına göre nüfus artışında yaşanan gerilemenin bir nedeni de ekonomi. Politikacılar amansız bir ekonomik büyüme için çabalıyor ama kaynakların sınırlı olduğu bir Dünya'da bu sürdürülebilir değil.
"Gerçekten de, ekonomik üretkenliğin son 20 yılda küresel olarak durduğuna ve hatta azaldığına dair artan kanıtlar var" diyen Gee, şöyle ekledi: Bunun olası bir sonucu da insanların çocuk sahibi olmayı, belki de doğurganlıkları azalmaya başlayana dek ertelemeleri.
Kaynak: Haberler.com