Yayınlanma: 15 Mart 2021 13:12
Güncellenme: 13 Ocak 2025 21:43
Türkiye’nin 4 ayrı grupta risk haritası üzerinden değerlendirilen normalleşme sürecinin ardından vaka sayılarında gözle görülür bir artış yaşandı. Hürriyet Gazetesi’nden Nuray Babacan’ın haberine göre, ekonomik güçlük yaşayan sektörlerin yeniden yasaklarla zorlanmaması için kuralların kolay değişmeyeceği, gerekirse, bölge ve mahalle yasakları getirileceği belirtiliyor.
Yeni uygulama kapsamında vaka sayılarında artışın beklenilen bir şey olduğunu söyleyen uzmanlar şu değerlendirmelerde bulundu:
“Normalleşmeden 10-15 gün sonra vakaların artmasını bekliyorduk. Ancak bu artışlar, yoğun bakım ve entübeye henüz yansımadı. İstanbul’da polikliniklere başvurularda artış söz konusu. Türkiye genelinde de aile hekimliklerinin takip ettiği pozitif vakalarda artış var. Fakat büyük şehirlerin kırmızıya dönmesi için birçok kritere bakılıyor. Virüsün yayılma hızı, pozitiflik oranı, test sayısı, vakaların yoğun bakıma ve entübeye dönüşme oranı, hasta oranı gibi veriler dikkate alınacak.”
Bununla birlikte uzmanların yaptığı değerlendirmelere göre vaka sayılarındaki artışın 20 bini görebileceği, nisan sonu ve mayıs ayı başında ise gerilemenin başlayacağı öngörülüyor. Gerilemedeki en önemli etkenler ise hava sıcaklıklarının artması, kapalı ortamlardan açık havaya geçilmesi ve mesafenin fazlalaşması olacak. Yaz aylarının kısmen rahat geçeceğini, mutasyondaki gelişmeye bağlı olarak yeni kararların tartışılacağını belirten uzmanlar, aşının yeterince yapılmadığı için henüz değerlendirmeye alınmadığı söylüyor. Aşılama artarsa da, etkisi ancak yaz aylarında görülecek.
Bugün yapılacak Kabine Toplantısı’nda ise kısıtlamaların kaldırılmasının maske ve mesafenin de kalktığı anlamına gelmediği kurallara uyulmaması durumunda eski yasaklara yeniden dönülebileceğine dair hatırlatmaların sık sık yapılarak, kamuoyunun bu konudaki duyarlılığının arttırılması gerektiği yönünde kararlar alınacağı öngörülüyor.