Vertigo Nedir? Vertigo Belirtileri ve Tedavisi
Vertigo nedir? Kulakta yer alan kristallerin beklenmedik bir şekilde hareket etmesi ile kişilerde baş dönmesi ve denge problemlerine yol açan vertigo hastalığı her yaştan kişide görülebilir. Kimi kişilerde kısa süreli ataklar olarak gerçekleşen vertigo kimilerinde ise 1 hafta gibi uzun sürelerde gerçekleşebilir. Sık sık denge ve baş dönmesi sorunlar olan kişilerin en çok şüphelendiği hastalık olan vertigo ile ilgili vertigo, vertigo nedir, vertigo belirtileri, vertigo tedavisi, vertigo ilacı gibi merak edilen tüm soruların cevaplarını sizler için haberimizde derledik...
Kişiler bazen kendi etraflarında dönüyormuş hissine kapılır. Bu baş dönmesinin nedeni ise vertigo olabilir. Vertigo, halk arasında baş dönmesi hastalığı olarak da adlandırılır. Vertigonun meydana gelmesinin nedeni beyin ve iç kulak arasında yer alan sinir yolağında oluşan rahatsızlıktır. Peki, vertigo nedir, vertigoya ne iyi gelir? ve tedavisi nelerdir?
Vertigo Nedir?
Denge ve sersemlik hissine yol açan baş dönmesi hastalığına vertigo adı verilir. Vertigo hastalığı olan kişiler, yürürken, oturup kalkarken ya da eğilirken sallanma ve baş dönmesi yaşarken, uzanma pozisyonunda da kendi etraflarında döndükleri hissine kapılırlar. Sürekli olarak devam eden bu baş dönmeleri aynı zamanda mide bulantısı ve kusma şikayetlerinde de yol açar. Vertigo hastalığı te başına kişilerin hayatını olumsuz etkilediği hini farklı hastalıkların habercisi olarak da görülebilir.
Vertigo Belirtileri
- Baş dönmesi durumu vertigonun en belirgin özelliğidir.
- Kişilerde denge problemleri ortaya çıkabilir.
- Sersemlik hissedilir.
- Mide bulantısı ve kusma şikayetleri artar.
- Tinnutus adı verilen çınlama şikayetleri ortaya çıkar.
- Yoğun olarak baş ağrısı hissedilir.
- Kulak tıkanması görülebilir.
- Hareket ederken zorlanma ve düşme hissi artar.
- Göz bebekleri kontrolsüz bir şekilde titrer.
Vertigo Nasıl Geçer? Vertigo Tedavisi
Vertigo hastalığı kişilerin günlük ve sosyal hayatını olumsuz etkileyen bir hastalıktır. Bu yüzden vertigo tedavisi asıl yapılır sorusu sık sık sorulmaktadır. Vertigo hastalığı bazı kişilerde kendiliğinden geçebilir. Bazı kişilerde ise tedavi gereklidir. Vertigo ilacı bu durumda devreye girer. Bu kapsamda eğer vertigo enfeksiyona bağlı olarak otaya çıkmış ise zona ya da antibiyotik ilaçlar kullanılmalıdır. Eğer ilaç tedavileri işe yaramaz ise akustik norinom ve BPPV isimli cerrahi işlemler de kullanılabilir. Vertigo manevrası da kullanılan tedavi yöntemlerinden biridir. Bu yöntemle atağı gelen kişi şu adımları uygulayarak daha rahat bir atak geçirebilirler:
- Yatağın kenar kısmına oturun.
- 45 derecelik açı ile başınızı solunuza çevirin. Alt kısmınıza yastık oyun.
- Kafanızı yastığa koyun ve hızlı bir şekilde sırt üstü uzanın.
- 30 saniye bekledikten sonra kafanızı kaldırın ve sağa dönün, 30 saniye daha bekleyin.
- Yavaş bir şekilde oturma pozisyonuna gelin.
Bununla da ilgilenebilirsiniz:
Türkiye'yi Sosyal Medyadan Takip Edin!
TrSondakika resmi Facebook sayfasını takip etmek için tıklayın!
TrSondakika resmi Instagram hesabı için burayı tıklayın!
TrSondakika resmi Twitter hesabını takip etmek için buraya tıklayın!