WBC Nedir? WBC Yüksekliği Neden Olur?
Kan tahlillerinin önemli bir parçası olarak bilinen Lökosit Beyaz Küre (WBC), vücudun savunma mekanizmasında görevlidir. WBC hücreleri kemik iliğinde ve çok az bir kısmı lenf bezlerinde üretilir Bu akyuvarlar vücuda herhangi bir enfeksiyon, virüs, mantar girdiği andan itibaren çoğalarak savaşmaya başlar. Tıpta lökosit olarak bilinen bu hücreler hiç durmadan kanda hareket halindedirler ve hastalık belirti göstermeden engellemeye çalışırlar. Kan testinde WBC değerlerinin normal değerlerde gözükmemesi birçok hastalığın belirtisi olabileceği gibi basit bir enfeksiyon da olabilir. Herkesin merak ettiği wbc nedir, wbc nedir kan tahlili, wbc yüksekliği nedir, wbc yüksekliği, wbc yüksekliği neden olur, gibi konuları haberimizde sizin için derledik...
WBC Nedir?
Beyaz kan hücreleri olarak da bilinen WBC kemik iliğinde üretilir. Lenf dokularında ve kan hücrelerinde bulunur. Vücudun savunma mekanizmasını oluşturan WBC; enfeksiyonları, mantarları, virüsleri ve bakterileri tanıyarak onlarla mücadele eder. Kanda her zaman bulunan WBC beş gruba ayrılır:
- Bazofiller: Kanda en az bulunan WBC türüdür. Sadece kemik iliğinde değil vücudun birçok dokusunda üretilir. Kandaki akışkanlığı korumakla görevlidir. Erken evre kanser hücrelerinin yok edilmesini ve bazı enfeksiyonların önlenmesini sağlar.
- Nötrofiller: Vücuda giren yabancı hücrelere karşı ilk müdahaleyi nötrofiller yapar. Mantar ve bakterileri yok eder.
- Eozinofiller: Alerjik reaksiyonların bir sonucu iltihaplanmaya karşı vücudu korur.
- Monosit ve Makrofajlar: Monositler kemik iliğinde üretilerek kana karışır. Kana karıştıktan sonra dokulara ulaşarak makrofaj olarak tanınan hücrelere dönüşür. Bakterilerin oluşmasını engeller.
- Lenfositler: Kemik iliğinde üretilen lenfositlerin bazıları kana karışır bazıları ise dalak, bademcikler ve lenf düğümlerinin yapısına karışır. Vücudu enfeksiyonlara karşı korur.
WBC Yüksekliği Nedir? WBC Yüksekliği Neden Olur?
WBC kan tahlili yoluyla ölçülebilir. WBC değerinin 10 bin mcL'den yüksek olması WBC yüksekliğidir. Bu yükseklikten bahsedilebilmesi için diğer beş alt türünün de değerlerine bakılması gerekilmektedir. Gebelik, sigara kullanımı, aşırı egzersiz, lösemi, hormon bozuklukları gibi daha birçok etken WBC değerini yükseltir.
WBC değerinin düşüklüğü lökopeni olarak adlandırılır. Bazı enfeksiyonlar WBC değerini yükseltebilir. Kanser tedavisinde kullanılan kemoterapi ve radyoterapi, aplastik anemi, kemik iliği ile alakalı kanser türleri, mantar enfeksiyonları, lupus, beslenme bozuklukları, vitamin eksikliği, karaciğer hastalıkları, romatizmal hastalıklar WBC değerini yükseltebildiği de bilinmektedir.
https://twitter.com/TraderAT12/status/1281224746022166529?s=20&t=MbeStDeQ95A2dOF9zQVr9w
Bununla da ilgilenebilirsiniz:
Türkiye'yi Sosyal Medyadan Takip Edin!
TrSondakika resmi Facebook sayfasını takip etmek için tıklayın!
TrSondakika resmi Instagram hesabı için burayı tıklayın!
TrSondakika resmi Twitter hesabını takip etmek için buraya tıklayın!