Yayınlanma: 18 Mart 2022 09:54
Güncellenme: 18 Kasım 2024 19:34
Gizlilik hakkında bir dönem tartışmalar yaratsa da hala aktif olarak milyarlarca kullanıcısı bulunan ve zirvede yer alan anlık mesajlaşma uygulamasını yeterince iyi kullanıyor musunuz?
Görüntülü arama yapmak ya da mesaj göndermekten daha fazla işlem gerçekleştirebileceğiniz WhatsApp’ın 18 özelliğini sizler için sıraladık:
WhatsApp’ta bir mesajı gördünüz ancak cevap vermek istemiyorsanız görünmez olabilirsiniz. Bunun için aşağıdaki adımları takip edin:
Android için WhatsApp’ın ‘’Ayarlar’’ kısmını açın ve ‘’Hesap’’ bölümüne gidin.
Ardından ‘’Gizlilik’’ kısmına tıklayın. Burada son görülme, profil fotoğrafı, hakkımda ve durum kısımlarını ‘’Hiç kimse’’ olarak işaretleyin. Böylece biri sizin profilinize baktığınızda numaranız dışında hiçbir bilgiye ulaşamaz.
WhatsApp’ta bir mesajı okurken fark edilmemenin farklı yolları vardır. Bunlardan en basiti, ‘’görüldü’’ bilgisini kapatma özelliğidir. Ancak bir başka kolay yöntem ise telefonlardaki uçak modu seçeneğini etkinleştirmektir.
Bu sayede gizli bir şekilde mesaja tıklayıp okuyabilir, hatta dilerseniz yanıt bile verebilirsiniz. Cihazınızda bağlantı olmadığı için mesaj hemen gönderilmez fakat uygulamadan çıkıp uçak modunu devre dışı bıraktığınızda, online görünmeden mesajınızı iletebilirsiniz.
Gruptan yazılan mesajı sadece muhattabı okusun istiyorsanız aşağıdaki adımları takip edebilirsiniz:
Yanıtlayacağınız mesajın üzerine basılı tutun ya da mesajı sağa kaydırın.
Cevap yazmadan önce sağ üst köşedeki menüye dokunun ve "Özel olarak cevapla" seçeneğine işaretleyin.
Açılan ekrandan yazacağınız cevap, seçtiğiniz mesajla ilgili olarak sadece mesajın o sahibine görünecek. Onun aynı şekilde vereceği yanıtlar da sadece size görünecek.
WhatsApp’ta grup oluşturmadan da toplu bir şekilde kitlelere ulaşabilirsiniz. Bunun için Sohbetler sekmesinde sağ üstte bulunan ‘’Üç nokta’’ kısmına dokunun. Açılan menüden "Yeni toplu mesaj" seçeneğini işaretleyin. Toplu mesajınızı göndermek istediğiniz kişileri seçip mesajınızı yazabilirsiniz.
Yanınızda not defteriniz yoksa, unutmak istemediğiniz bir olguyu kendinize mesaj göndererek sağlayabilirsiniz. Bunun için iki yöntem vardır:
İlki bir grup oluşturup katılımcıları çıkararak, kendinize mesaj gönderebilirsiniz.
İkinci olarak; Rehberinize kendi numaranızı bir isimde kaydedin ve rehberde kendinizi bulun. Sonra numara detaylarına bakın. Bu bazı telefonlarda ‘’i’’ simgesi ile gösterilir. Numaranızın altında Whatsapp simgesi göreceksiniz. WhatsApp ikonuna tıkladığınızda kendinizle konuşma balonu açılacak ve bu sayede kendinize mesaj gönderebilirsiniz.
Kulaklığımız yanımızda değilse sesli mesaj dinlemek bir zulüme dönüşebiliyor. Ancak WhatsApp, kulaklığı olmayan kullanıcıları da düşünerek uygulamaya gizli bir özellik eklemiş.
Eğer yanınızda kulaklık yoksa ve sesli mesajı hoparlörden dinlemek istemiyorsanız ‘’Sesli mesajı oynat’’ butonuna dokunduktan sonra telefonunuzu kulağınıza götürün. WhatsApp, cihazı kulağınıza yaklaştırdığınız anda sesi hoparlörden alıp telefon ahizesine verecek ve mesajı yeniden başlatacak. Böylece sesli mesajı, bir telefon görüşmesi gibi yalnızca siz duyacaksınız.
Word dosyasında alışkın olduğumuz metni bold yapma özelliği WhatsApp’ta da bulunuyor.
İtalik yazmak için yapmanız gereken: _metin_
Kalın yazmak için: *metin*
Üstü çizili yazmak için: ~metin~
Size gönderilen önemli mesajları saatlerce aramakla uğraşmamak için ‘’Yıldızla’’ bölümünü kullanabilirsiniz. Böylece işaretlediğiniz mesajları ana menüdeki ‘’Yıldızlı mesajlar’’ sekmesinde kolaylıkla bulabilirsiniz.
WhatsApp görüşmelerinizi, TXT formatında bir dosya haline getirip dilediğiniz yolla paylaşabilirsiniz. Bunun için yapmanız gerekenler şu şekildedir:
Göndermek istediğiniz konuşmayı açın. Sağ üst köşedeki menüye dokunun, eğer varsa "Diğer" seçeneğine dokunun,
"Sohbeti dışa aktar" seçeneğine dokunup paylaşım yolunu tercih edebilirsiniz.
WhatsApp normal şartlarda görüntü kalitesini ciddi oranda etkiliyor. Bundan kaçınmak için ise;
Fotoğraf göndermek için ‘’Galeri’’ seçeneğine değil ‘’Belge’’ seçeneğine dokunun. Ardından göndereceğiniz fotoğrafı seçin ve gönderin.
Bu şekilde paylaştığınız fotoğraflar, sohbet ekranında görünmez ve üzerlerine dokununca açılır. Böylece optimizasyon yapılmadığı için görüntü kalitesi korunmuş olur. Ancak göndereceğiniz fotoğrafların 16 MB'tan daha yüksek boyutlu olmaması gerekir.
Mesajlaştığınız kişilerle ‘’anlık konum takibi” paylaşımı yapabilirsiniz.
Mesajlaşma ekranında yer alan “Ataş” sembolüne tıklayın.‘’Konum’’ sembolüne dokunarak konum paylaşma ekranına gelin,.Burada yer alan “Mevcut konumu paylaş” kısmına tıklayın.Açılan ekrandan hangi süreyle (15 dakika, 1 saat, 8 saat) konum paylaşacağınızı seçin.Sohbet bölümüne girdikten sonra aşağıdaki adımları takip edebilirsiniz:
Mesajlar bölümünden ‘’+’’ kısmına tıklayıp ‘’Konum paylaş’’ seçeneğini açın. Burada açılan pencerede kendi bulunduğunuz yeri mavi işaret ile göreceksiniz.
Arama kısmına nerede sahte konum bildirimi yapacaksanız adresi yazın ve aratın; Bir mahalle, sokak, alışveriş merkezi, tarihi yer, cami, müze, spor salonu gibi direkt isimleri yazın.
İstediğiniz yeri bulduğunuzda adres kısmında gelen yere dokunduğunuzda sahte konum bilgisi göndermiş oluyorsunuz.
Facebook ve diğer sosyal medya platformlarında olduğu gibi, WhatsApp’ta da profilinize ilişkin bilgilerinizi uygulama içerisinden talep etmeniz mümkün. Bu bilgiler, talebiniz doğrultusunda uygulama tarafından hazırlanıp bir .ZIP dosyası şeklinde iki-üç gün içerisinde size gönderilecek.
WhatsApp’ta güvenli şekilde mesajlaşmak ve bilgilerinizi casus uygulamalardan korumak için ek bir güvenlik özelliğini aktifleştirmeniz gerekiyor. Uygulama, ilk kurulum esnasında bir SMS kodu gönderir. İki adımlı doğrulama ise WhatsApp hesabınıza farklı bir telefondan ulaşma ihtimalini engeller. Bunun için şu işlemleri takip edebilirsiniz:
Herhangi bir Wi-Fi ağına bağlı olmadığınız zamanlarda, mobil internetiniz üzerinden yaptığınız sesli ya da görüntülü WhatsApp görüşmeleri, kotanızın en büyük düşmanı olabilir. Görüşmelerin harcadığı veri miktarını azaltmak için takip etmeniz gereken işlemler şu şekildedir:
WhatsApp’tan yaptığınız görüşmelerde, kullanıcı başına düşen miktarlarla ne kadar internet verisi harcadığınızı görebilmek mümkün. Ayrıca hangi kişiyle ne kadar fotoğraf, video, ses ve dosya paylaştığınızı da görebilirsiniz. Bunun için takip etmeniz gereken işlem sırası şu şekildedir:
Telefon kilidi gibi WhatsApp’a da kilit koyabilirsiniz. Bunun için aşağıdaki adımları takip edebilirsiniz:
Android cihazlarda:
iOS cihazlarda: