Meteor yağmurlarının yaşandığı 2021 yılını geride bırakırken, yeni yılda bizi hangi astronomik olayların karşılayacağı merak konusu oldu. İşte detaylar...
Yeni yılda karşılaşacağımız astronomik olaylar hangileri? Geminid ve Ursid meteor yağmurlarını gördüğümüz 2021 yılını geride bırakırken, 2022 yılında bizleri hangi astronomik olaylar bekliyor? İşte detaylar...Quadrantid meteor yağmuru ile başlayan 2022 yılında pek çok astronomik olay ile karşılaşacağız. 3 Ocak tarihine kadar devam edecek olan Quadrantid meteor yağmurunun ardından, 4 Ocak tarihinde Dünya ile Güneş’in yılın en yakın konumuna geleceği tahmin ediliyor. Perihelion (Günberi) ismini taşıyan bu olay ile birlikte Dünya ile Güneş, haziran ayındaki Günötesi konumundan yaklaşık olarak 4.8 milyon km daha yakın konuma gelecek. EarthSky tarafından belirtilene göre, Dünya saniyede yaklaşık 19 mil olan en hızlı yörünge hızına ulaşacak.
Jüpiter Gözlemlenebilir Olacak
5 Ocak tarihinde gün batımın ardından güneybatı yönünde gözükecek olan Jüpiter, gözlemlenebilir konuma gelecek ve Ay’dan sadece 4 derece açıyla ayrılacak. Bununla birlikte 29 Ocak tarihinde, Mars yakınlarında ve güneydoğu yönünde Venüs ile karşılaşacağız. Şubatta ise NASA’nın Artemis görevi kapsamında Ay’a insansız uçuş denemeleri yapılacak.Toplam 12 kez Dolunay’ı göreceğimiz 2022 yılında, Dünya ile Ay’ın en yakın konuma gelmesi ile iki Süper Ay görebileceğiz. Bizlere yüzde 14 daha büyük ve yüzde 30 daha parlak gözükecek olan Süper Ay ile birlikte güneş tutulmalarının da yaşanması bekleniyor.