Yayınlanma: 15 Şubat 2023 07:58
Güncellenme: 18 Ocak 2025 12:12
Yeni Zelanda, asıl adı Yeni Zelanda Milletler Topluluğu olan bir ada ülkesidir. Büyük Okyanus'ta yer alır ve Güney Pasifik Adaları arasında konumlanır. Avustralya'ya yaklaşık 1.500 km mesafede yer alır ve iki büyük adası ve birçok küçük adası bulunur. Ülkenin başkenti Wellington'dur. Resmi diller arasında Maorice, İngilizce ve Yeni Zelanda İşaret Dili yer alır.
Yeni Zelanda, vize uygulamalarını seyahat nedenlerine göre kategorilere ayırmaktadır. Yeni Zelanda vize türleri şunlardır;
Yeni Zelanda turistik vizesi
Yeni Zelanda öğrenci vizesi
Yeni Zelanda ticari vizesi
Yeni Zelanda aile ziyareti vizesi
Yeni Zelanda Working Holiday Vizesi
Yeni Zelanda Working Holiday vizesi diğer vize türlerinden farklıdır.Onun hakkında bir açıklama olması için aşağıda;
Yeni Zelanda Working Holiday vizesi, 18 ila 30 yaşları arasındaki eğitimli gençlerin Yeni Zelanda’yı keşfetmelerine ve çalışmalarını amaç edinen bir vize kategorisidir. Yeni Zelanda’nın Türkiye de dahil olmak üzere birçok ülkeyle Working Holiday anlaşması vardır. Bu anlaşma gençlerin Yeni Zelanda’da çalışma ve ülkeyi keşfetmelerine olanak tanımaktadır. Çalışma ve Tatil vizesi olarak da bilinen Working Holiday vizesi ile gençlerin toplamda 12 aya kadar çalışma hakları bulunmaktadır. Ancak aynı işverenle çalışma süreleri maksimum 3 aydır.
Yeni Zelanda Working Holiday vizesi sahiplerinin çalışma izinleri kapsamında geçici işlerde çalışmaları gerekmektedir. Kalıcı bir iş bulma hakları bulunmamaktadır. Katılımcılar Working Holiday vizesi kapsamında bir işverenle maksimum 3 ay çalışılabildiği için genellikle restoran, kafe, otel vb. hizmet alanlarında çalışmaktadır. Yeni Zelanda’da tarımsal üretim oldukça fazla olduğu için meyve bahçeleri işleri de popüler olan diğer iş alanlarıdır. Meyve bahçelerinde meyve toplama ve paketleme işlerinde çalışan katılımcı sayısı oldukça fazladır.
Yeni Zelanda’da çalıştıkları iş koluna bağlı olarak genellikle aylık 1.500 NZD ila 2.500 NZD kazanmaktadır. Bu sayede Yeni Zelanda’da kaldıkları süre boyunca konaklama ve yaşam masraflarını karşılayabildikleri gibi birikim yapma imkanı da elde etmektedir. Katılımcılar bu 12 aylık süre boyunca Yeni Zelanda’da diledikleri gibi gezme şansına sahiptir.
Yeni Zelanda Working Holiday vizesi kapsamında katılımcıların aynı zamanda 6 aya kadar eğitim programlarına katılma hakları da bulunmaktadır. 6 aya kadar dil eğitimi programlarına katılabilen katılımcılar İngilizce seviyelerini de geliştirme imkanına sahiptir. Ana dili İngilizce olan Yeni Zelanda’da günlük pratik yapma şansları da bulunmaktadır.
Yeni Zelanda Working Holiday programı katılımcılarının, vizeleri onaylandıklarından sonra ülkeye giriş için 12 aylık bir süreleri bulunmaktadır. Bu vize çoklu giriş hakkı veren bir kategori olduğu için, vize sahipleri vizeleri geçerli olduğu süre boyunca diledikleri kadar ülkeye giriş çıkış yapma imkanına sahiptir.
Öncelikle bu programa 18 ila 30 yaşları arasında (31 yaşından gün almamış) gençlerin başvuru yapma hakkı bulunmaktadır. Başvuru yapacak gençlerin en az 4 yıllık bir lisans eğitimi diploması almış olmaları gerekmektedir. İngilizce dil yeterliliği de diğer Working Holiday vizesi başvuru şartları arasında yer almaktadır. Vize başvurusu yapacak gençlerin İngilizce yeterliliklerini kanıtlayabiliyor olmaları gerekmektedir. Gençlerin ya geçerli bir İngilizce sınav sonucu belgesi sunabilmeleri ya da eğitim dilinin İngilizce olduğu üniversitelerde eğitim almış olmaları gerekmektedir.
İngilizce sınav sonucu belgeleri maksimum 2 yıla kadar geçerli olmaktadır. Yeni Zelanda Working Holiday vizesi için geçerli olan sınavlar IELTS, TOEFL IBT, PTE, Academic, Cambridge English’tir. Adayların bu İngilizce sınavlarından almaları gereken minimum İngilizce sınav skorları; IELTS 4.5, TOEFL IBT 32, PTE Academic 30, Cambridge English 147 puan olarak belirlenmiştir. Aynı zamanda Türkiye’de eğitim dili İngilizce olan üniversitelerde öğrenim görmüş adayların sınav sonuç belgesi almalarına gerek yoktur. Ancak İngilizce dilde eğitim aldıklarını kanıtlayabiliyor olmaları gerekmektedir.
Working Holiday vizesi başvurusu yapacak Türk vatandaşlarının en az 15 ay geçerli bir T.C. pasaportuna sahip olmaları gerekmektedir. Daha önce Working Holiday vizesi onaylanmış kişilerin başvuru yapma hakkı bulunmamaktadır. Vize sahipleri, vizelerini kullanmamış olsalar da bir daha başvuru yapamamaktadır.
Vize başvuru yapacak kişiler, Yeni Zelanda’da bulundukları süre boyunca masraflarını karşılayabilecek finansal güce sahip olmalılardır. Buna bağlı olarak başvuru sahiplerinin banka hesaplarında minimum 7.000 NZD gösterebilir durumda olmaları gerekmektedir. Tüm bunlara ek olarak başvuru yapacak kişilerin Yeni Zelanda’da kalacakları süreyi kapsayacak bir sağlık sigortası yaptırmış olmaları gerekmektedir.
Başvuru yapacak adayların öncelikle en az 15 ay geçerli bir T.C. pasaportuna sahip olmaları gerekmektedir. Diğer bir gerekli evrak ise adayların 4 yıllık lisans eğitimlerini tamamladıklarını belgeleyen üniversite diplomasıdır. Diplomaların noter onaylı İngilizce çevirisi olmalıdır. İngilizce yeterlilik belgeleri de Working Holiday vizesi başvuru evrakları arasında yer almaktadır. İngilizce yeterlilik belgesi olarak uluslararası geçerliliği olan IELTS, TOEFL IBT, PTE, Academic, Cambridge English sınav belgeleri kabul edilmektedir. Türkiye’de İngilizce dilde eğitim veren üniversitelerden diploma alan adayların sınav sonuç belgeleri sunmalarına gerek yoktur. Working Holiday vize başvurusu yapacak adaylar, Yeni Zelanda’da kaldıkları süre boyunca masraflarını karşılayabilecek finansal güce sahip olmalılardır. Buna bağlı olarak adayların banka hesaplarında minimum 7.000 NZD gösterebilmeleri ve belgelerle kanıtlayabilir durumda olmaları gerekmektedir. Banka hesap dökümleri de başvuru evrakları arasında yer almaktadır. Vize başvurusu yapacak adayların aynı zamanda herhangi bir sağlık sorununun olmaması gerekmektedir. Türkiye’den başvuru yapacak adayların sağlıklı olduklarını kanıtlamak amacı ile göğüs röntgeni ve / veya tıbbi muayene yaptırmaları zorunludur. Yeni Zelanda Working Holiday başvuruları için göğüs röntgeni ve tıbbi muayeneleri Türkiye’de anlaşmalı hastaneler tarafından yapılmaktadır. Adayların aynı zamanda Yeni Zelanda’da kalacakları süreyi kapsayacak bir sağlık sigortası yaptırma zorunluluğu bulunmaktadır.
Yeni Zelanda Milletler Topluluğu’na seyahat etmeyi planlayan Türk vatandaşlarının, başvuru evraklarını tamamladıktan sonra klasik vize müracaatlarını Ankara Yeni Zelanda Büyükelçiliğine yapmaları gerekmektedir. Ankara Yeni Zelanda Büyükelçiliğine yapılması gereken vize türleri Turistik ve öğrenci vize başvurularıdır.
Yeni Zelanda turistik Vizesi için gerekli evraklar
Yeni Zelanda vize başvuru belgesi
Nüfus cüzdanı fotokopisi
2 adet biyometrik fotoğraf ( beyaz fonda, 35*45 boyutunda )
Pasaport
Tam tescilli nüfus kayıt örneği
Yeni Zelanda başvuru dilekçesinin İngilizce hali
Şirket evrakları için aşağıda sıraladıklarımız ek olarak gerekmektedir;
Şirket belgeleri
Şirketin faaliyette olduğuna dair belge
İmza sirküleri
Vergi levhası
Çalışanların SGK giriş belgesi ve hizmet dökümü
Yine çalışanların maaş bordosu
Uluslararası geçerli bir sağlık sigortası
Başvuru ücretinin ödendiğine dair bir dekont
Öğrenci iseniz öğrenci belgeniz
18 yaş altı çocuklar için ailelerinden almaları gereken izin belgeleri
NOT: Vize başvurusu için hazırlanması gereken evraklarla ilgili net bilgi için ilgili ülkenin Konsolosluk/Büyükelçiliklerine ya da vize danışmanlık merkezlerine başvurulmalıdır.
Yeni Zelanda'ya seyahat etmek isteyen Türk vatandaşlarının vize başvurusu için gerekli evrakları doğru ve eksiksiz teslim etmeleri durumunda, başvuruların sonuçlanma süresi yaklaşık olarak bir ay kadar sürebilir. Bu süre, vize başvurularının yurt dışındaki elçilikler tarafından sonuçlandırılması nedeniyle biraz uzun olabilir.
Vize Türü / Ücreti
Yeni Zelanda Turistik Vizesi 150 USD
Yeni Zelanda Ticari Vizesi 150 USD
Yeni Zelanda Aile Ziyareti Vizesi 150 USD
Yeni Zelanda’nın vize politikası aşağıdaki gibidir; 90 güne kadar vizesiz giriş yapabilen ülkeler; • Avrupa Birliği Vatandaşları • Andorra • Arjantin • Bahreyn • Brezilya • Brunei • Kanada • Şili • Hong Kong • İsrail • Japonya • Güney Kore • Kuveyt • Makao • Malezya • Meksika • Monako • Umman • Katar • San Marino • Suudi Arabistan • Singapur • Tayvan • Birleşik Arap Emirlikleri • Amerika Birleşik Devletleri • Uruguay • Vatikan
Bununla da ilgilenebilirsiniz: