Yayınlanma: 18 Şubat 2021 11:59
Güncellenme: 22 Kasım 2024 12:04
Türkiye yıllardır deprem ve sel gibi doğal afetler ile mücadele ediyor. Ancak son dönemde yaşanan doğa olaylarına hortum da eklendi. Son olarak İzmir Çeşme'de meydana gelen hortumda 18 kişi yaralandı.
İzmir Dokuz Eylül Üniversitesi Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Enstitüsü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Doğan Yaşar, Türkiye'de bugüne kadar sık görülmediği için fazla bilgi sahibi olunmayan 'yıkıcı' hortumlarla ilgili detaylı bilgi verdi. Yıkıcı hortumların son dönemde görülme nedeninin iklim krizi olduğuna dikkati çeken Profesör, sözlerine şöyle devam etti:
“Türkiye'de bilinenin aksine hortum oluyor, yabancı değiliz. Ancak geçtiğimiz günlerde Çeşme Alaçatı'da meydana geldiği gibi ‘yıkıcı hortumlara’ pek alışkın değiliz. Türkiye'de küçük hortumlar olur. Alaçatı'da bu durum, yıkıcı bir doğa felaketine dönüştü. Çünkü dünyada bin yılın en sıcak dönemleri yaşanıyor. 1960 yılından sonra en şiddetli küresel ısınmayı yaşıyoruz. Artık ‘pik’ yaptığı süreçteyiz. Bundan dolayı ekstrem hava olaylarını sık göreceğiz. Daha fazla hortum, kasırga, yağmur, sel felaketi gibi doğa olayları gerçekleşecektir.”
Normalde denizlerde yaşanmasına alışkın olduğumuz hortumların karaya inmesinin nedeninin küresel ısınma olduğunu söyleyen Prof. Dr. Yaşar, "Deniz suyu çok ısınıyor. Yukarıdan ise soğuk bir atmosfer etki ediyor. Bir anda yaşanan karşılıklı etkileşimin sonunda sert bir hortum olayı gerçekleşti. Bundan dolayı Alaçatı'da 2 tonluk arabaları kaldırıp, yere vuran bir hortuma tanıklık ettik. Daha önce genellikle denizlerde oluştuğu için dikkat etmedik. İlk kez Ege kıyılarında bu oranda bir doğa olayını yaşadık” dedi.
2023’e Kadar Devam Edecek!
Önümüzdeki iki yıl boyunca ülkenin çeşitli yerlerinde yıkıcı hortumlarla karşılaşabileceğimizi söyleyen Profesör, 2023 yılından sonra ise dünyanın farklı bir soğuma dönemine girebileceğini savundu.