Yayınlanma: 31 Aralık 2020 11:50
Güncellenme: 18 Kasım 2024 12:21
2020 Yılında Bilim ve Teknoloji Dünyasında Neler Oldu?
Pandeminin gölgesinde geçen 2020 yılı kayıtlara felaketler yılı olarak geçti. Tüm dünyada düzenler değişirken, bilim ve teknoloji alanında önemli keşifler yapıldı. Ayda su bulunması, gök taşı keşfedilmesi, hack saldırısı derken 2020 yılında bilim ve teknoloji dünyasında neler oldu?
Nasa tarafından ay yüzeyinde su bulunduğu açıklandı. Yapılan yazılı açıklamada ise; ''Kızılötesi Astronomi Stratosfer Gözlemevi, Ay'ın güneşli yüzeyindeki su varlığını ilk kez doğruladı. Bu keşif, suyun ay yüzeyine dağılmış olabileceğini, soğuk ve gölgeli yerlerle sınırlı olmadığını gösteriyor'' ifadesine yer verildi.
Pek çok ünlü ismin Twitter hesabı ele geçirildi. Hacklenen hesaplardan Bitcoin reklamı yapıldı.
Gök bilimciler, büyük patlamadan hemen sonra oluşan ve etrafında kozmik bir "örümcek ağı" bulunan süper kütleli bir kara delik keşfetti. Avrupa Güney Gözlemevi (ESO) tarafından tespit edilen, Güneş'in bir milyar katı büyüklüğündeki kara deliğin çevresinde "örümcek ağı" olarak nitelendirilen alana 6 galaksinin girdiği keşfedildi.
Günümüzden yaklaşık 500 yıl önce yaşayan Vikingler ile ilgili yeni sırlar ortaya çıktı. Bilinenin aksine Vikingler’in çoğunlukla koyu saçlı olduğu saptandı.
Google ve Janelia Araştırma Kampüsü’ndeki bilim insanları en ayrıntılı beyin taramasını gerçekleştirdi. Proje, bir meyve sineğinin beyninin yaklaşık üçte birindeki, 20 milyondan fazla sinaps içeren 25 binden fazla nöron için ayrıntılı haritalama içeriyor.
NASA, uzay boşluğunun barışçıl kullanımını belirleyecek Artemis Anlaşması hazırladı. Anlaşmaya şimdiden 7 ülke imza attı.
Yapay zeka teknolojisiyle evrenin 3 boyutlu haritası oluşturuldu.
Çinli bilim insanları tarafından ay yüzeyindeki radyasyon ölçüldü. Elde edilen bilgilere göre bu radyasyon seviyesi dünya yüzeyindekinden 200 kat fazla.
Hindistan'da iki lise öğrencisi Dünya'ya yaklaşan bir göktaşı keşfetti. Amerikan havacılık ve Uzay Dairesi (NASA), söz konusu nesneye HLV2514 ismini koydu.
İnternet hızında yeni bir hız rekoruna imza atıldı. UVL’den bir ekip deney kapsamında 178 terabit (Tbps) hızına ulaşmayı başardı. Söz konusu hız bir kullanıcının 4K kalitesinde 1500 tane filmi bir saniyede indirmesine yetecek seviyede.
Antartika sıcaklığı ilk defa 20 santigrat dereceyi aştı.