395 Milyon Kişi Aşırı Yoksulluk Sınırında
Koronavirüs salgınının yarattığı sağlık krizinin ardında bir de ekonomik kriz gerçeği yatıyor. Yapılan araştırmalar sonucunda koronavirüs salgını nedeniyle 395 milyon kişi 'aşırı'
yoksulluk sınırında.
Birleşmiş Milletler Üniversitesi Dünya Ekonomik Araştırmaların Geliştirilmesi Enstitüsü
(UNU-WIDER) tarafından “Güvencesizlik ve Salgın: Gelişmekte Olan Ülkelerde Kovid-19 ve Yoksulluk Etkisi, Yoğunluğu ve Zorluğu” isimli bir rapor yayımlandı. Raporda çok çarpıcı sonuçlar yer almakla birlikte öngörülen en kötü senaryoda dünya genelinde aşırı yoksul kişi sayısının toplam 1.12 milyara yükselebileceği var. Aşırı yoksulluk sınırı olarak nitelendirilme ise günde 1,90 doların altında gelire sahip insan sayısını gösteriyor.
Küresel yoksulluğun coğrafi olarak dağılımda farklılık gösterebileceği belirtilen raporda aşırı yoksul sayısında artışın Doğu ve Güney Asya'da gelişmekte olan ülkelere kayacağına işaret edildi. Günde 5,50 doların altında gelire sahip insan sayısı dikkate alındığında ise yoksul insan sayısı dünya nüfusunun yarısını geçerek 3,7 milyara ulaşabileceğinin altı çizildi.
Raporun yazarlarından King’s College London Öğretim Üyesi Prof.Dr. Andy Sumner; koronavirüs salgınının yaratmış olduğu ekonomik krizin 1 milyardan fazla insanı aşırı yoksulluğa itebileceğini belirtirken, bu krizin yoksullar üzerindeki gerçek etkilerinin hükümetlerin salgının olumsuz sonuçlarını azaltmak için ne yaptıklarına göre şekilleneceğine vurgu yaptı.
Hükümetlerin daha çabuk hareket etmezse dünyanın en yoksullarının ümitlerinin tükeneceğine belirten Sumner;
“Yoksulluğun azaltılmasındaki ilerleme 20-30 yıl geriye gidebilir." dedi.
Dünyada Son Durum
12 Haziran 2020 tarihinde dünya üzerinde tespit edilen koronavirüs vaka sayısı 7 milyon 665 bin 033'e ulaşırken, hayatını kaybedenlerin sayısı 425 bin 631'e yükseldi.