Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın “Bayram sonrası ülkemizin normal hayata geçişini hedefliyoruz.” açıklamasının ardından bakanlıklarda normal hayata dönüş çalışmaları başlandı. Bu kapsamda 4 aşamada normal hayata dönüş planlanıyor.
Milli Eğitim Bakanlığı’ndan bakanlıklara gönderilen bilgilendirme yazısında, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın talimatı doğrultusunda,
Cumhurbaşkanlığı Kabinesi’ne sunulmak üzere “Normalleşme planı” hazırlandığı ifadelerine yer verildi.
Milliyet’ten Mithat Yurdakul’un derlediği habere göre,
koronavirüsün yayılma hızının düşmesi, dengelenmesi ve hayatın olağan akışına geri dönebilmesi için 4 aşamada normal hayata dönüş planlanıyor.
Normalleşme planı kapmsamında MEB’den, görev alanı içerisinde yer alan konulara ilişkin öneri ve eylem planı sunması istendi.
Haberde yer alan bilgiye göre, normalleşme süreci
Ramazan ayından hemen sonra yürürlüğe girecek ve koronavirüs aşısı bulunana dek 4 aşama halinde uygulanacak.
4 Aşamalı Normalleşme Planı
Aşama 0 (Hazırlık dönemi): 4 - 26 Mayıs 2020,
Aşama 1: 27 Mayıs - 31 Ağustos 2020
Aşama 2: 1 Eylül - 31 Aralık
Aşama 3: 1 Ocak 2021 Koronavirüs aşısının geliştirilerek uygulanacağı tarih
Aşamalar Pozitif Vaka Çıkmaması Halinde Yürürlüğe Girecek
Milli Eğitim Bakanlığı tarafından bakanlıklara gönderilen yazıda, eylem planına ilişkin bir örnek verildi. Üzerinde ‘örnektir’ ibaresi bulunan, icracı olarak İçişleri Bakanlığı’nın göründüğü çizelgede, 1. Aşamada restoran ve kafelerin mesai saatlerinde kısıtlamalar olacak şekilde ve katı fiziki mesafe koşuluyla açılması tahmin ediliyor. Bu aşamanın hayata geçirilmesi için 14 gün boyunca
pozitif vaka ortaya çıkmaması gerekiyor.
İçileri Bakanlığı’nın örnek çizelgesinde yer alan bilgiye göre, 2. Aşamada ise restoran ve kafelerin fiziki mesafe ve hijyen koşulllarına uymak şartıyla, saat sınırının kaldırılması öngörülüyor. Bunun aşamanın hayata geçirilmesi için ise 30 gün süre içerişinde yeni koronavirüs vakasının görülmemesi gerekiyor.
Çizelgede, 3. Aşamada da restoran ve kafeler fiziki mesafe ve hijyen kurallarına uymaları şartıyla herkese (yaş sınırı uygulanmadan) hizmete açılacak. 2021’de başlayacak 3. aşamanın hayata geçirilmesi için ülke genelinde pozitif vakanın görülmemesi gerekecek.