Yayınlanma: 30 Mayıs 2020 00:08
Güncellenme: 22 Kasım 2024 11:57
Koronavirüs salgını sebebiyle Sancaktepe'de inşasına başlanan ve 45 gün içerisinde sona eren Prof. Dr. Feriha Öz Acil Durum Hastanesi Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın da katılım sağladığı bir tören ile açılışı yapıldı. Hastane İstanbul'da olması düşünülen depremde de hizmete devam etmesi adına tek katlı olarak inşa edildi.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın 6 Nisan'da, Sancaktepe'ye inşa edileceği haberini verdiği "çok amaçlı acil durum hastanesi"nin inşaat faaliyetleri sona erdi. Depremde de hizmet edebilmesi adına tek katlı olarak inşa edilen hastanenin açılışında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Sağlık Bakanı Fahrettin Koca da açıklamalar yaptı.
Cumhurbaşkanı Erdoğan konuşmasında şu ifadelere yer verdi:"Koronavirüs salgınında yitirdiğimiz bütün hocalarımız ve vatandaşlarımızla beraber Feriha Öz hocamıza Allah'tan rahmet diliyorum. Ülkemize hizmet veren insanları unutmayız. Bunun adına buraya Prof. Dr. Feriha Öz, Yeşilköy'deki hastaneye de Prof. Dr. Murat Dilmener adını verdik. Prof. Dr. Cemil Taşçıoğlu'nun ismini de Okmeydanı'ndaki şehir hastanesine verdik. Ayrıca Hadımköy'deki hastaneye de Dr. İsmail Niyazi Kurtulmuş'un adını vererek vefamızı gösterdik.
Sağlık personelimizin hepsine şükranlarımızı sunuyoruz. Bu hastanenin ülkemizde yer almasında emeği geçen Sağlık Bakanı ve ekibini, Rönesans grubunu, herkese tebriklerimi iletiyorum. Dünyada birçok ülkede salgın sebebiyle, sağlık sisteminin çöktüğü bir süreçte hem şu anki imkanlarını değerlendirerek, hem de yeni imkanlar üreterek farklı bir duruma gelmiştir.
Bu hastanemizi 2 ay gibi kısa bir dönemde bitirdik. Uluslararası herhangi bir vaka buraya gelmek istediğinde pist mevcut, yürüme mesafesinde hastaneye ulaşacak. Aynısı Yeşilköy için de yapıldı. Tedavi bitti, yine uçağıyla gitmek istediği yere gidebilecek. İster ulusal, ister uluslararası hepsi için hazırlıklı. Sağlıkta, sağlık turizmini amaçlıyoruz. Türkiye'nin sağlık kapsamında geldiği seviyenin en belirgin örneği olan bu hastanelerimiz, şifayı ülkemizde bulmak isteyen herkese hizmet edecektir. Bir önceki yıl 750 bine yaklaşan yabancı hasta sayısının artarak yükselmesini bekliyoruz.
Dünyanın en kapsamlı ve en az maliyetli genel sağlık sigortasının önemi pandemi döneminde daha iyi anlaşıldı. ABD, Rusya bu sıkıntıyı halledemedi. Bizden yardım istediler, biz de herkese yolladık. Serbest ve ücretli işçiler makul prim ödemeleriyle sistemde bulunuyor. Aylık 88 lira vererek GSS'ye dahil olabiliyor. Teşhisin, tedavinin, ilacın hepsi GSS kapsamında bulunduğu için yurttaşlarımız problem yaşamıyor. Diğer ülkelerde bunun gibi bir sistem yok. Salgın sürecinden sonra hem sağlık işletmelerimiz, hem GSS daha çok ilgi görecektir.
Fahrettin Koca'nın açıklamalarında şu ifadeler kullanıldı:"Koronavirüs salgını dünya geneline çok şey öğretti. Bu zamana dek sağlığa yapılan yatırımın ne denli önemli olduğunu daha iyi anladık. Son 18 senede bu alandaki ilerlemelerin neticesini hep beraber gördük. Bu hastaneler yalnızca afet ve salgın sürecinde kapısını açıp sonra devre dışı olacak yerler olarak inşa edilmedi, kalıcı olarak yapıldı.
Sağlık turizminde kamunun ciddi köşe taşları olacak. Gelişen sağlık turizmine yardımcı olacak bu hastanelerin depreme dayanıklı yatay bir mimarisi bulunuyor, 45 günde bitirildi. Toplam alan 125 bin metrekare, 1008 yataklı. Tüm hasta yatakları gerektiği durumlarda yoğun bakım yatağı olabiliyor. 100'e yakın diyaliz ünitesi yer alıyor. Dünyayı etkileyen salgınla mücadelede ülkemiz örnek bir model olarak ön plana çıktı. Gün geçtikçe büyüyen ve gelişen sağlık sistemimiz 21. yüzyıl dünyasında Türkiye'nin adını sağlık ülkesi olarak duyuracaktır.
Sağlık tesisinde 500 otomobil yeri bulunan otopark ve 16 ameliyathanenin yanında 36'sı diyaliz ve yoğun bakım altyapısının bulunduğu 576 banyolu hasta yatak odası, 36'sı diyaliz hasta altyapısının olduğu 432 yoğun bakım yatağı, 36 acil müşahede yatağı, 8 triyaj, 2 CRP, 4 tomografi, 4 MR, 2 X-ray odası yer alıyor.