Milletvekili Özkan Yalım, madeni paralara yönelik bir araştırma gerçekleştirdi. Bu araştırma kapsamında, madeni para basımının devlete zarar ettirdiği ortaya çıktı.
50 kuruşun maliyeti 66 kuruşa yükseldi. Türkiye son dönemde büyük bir ekonomik kriz içerisinde görünüyor. Kurlar son günlerde üst üste rekor seviyelere yükseliyor ve bu durum da direkt olarak enflasyona yansıyor. Yapılan bir çalışma ise Türk lirasının Türk lirası karşısında dahi değer kaybettiğini gösterdi. Görünen o ki devlet, madeni para basarken bile zarara uğruyor.Uşak Milletvekili Özkan Yalım tarafından yapılan bir çalışma, dövizle birlikte artan maden fiyatlarının hazineye zarar vermeye başladığını gözler önüne serdi. Söz konusu çalışmaya göre 50 kuruşluk madeni para üretmek isteyen Darphane’nin 66 kuruş değerinde maden kullanması gerekiyor. Yapılan açıklamalara göre ise bu durum, en çok da hurdacıların işine yaramış görünüyor. Madeni paraları toplayan hurdacıların, bu paralardaki madenleri ayırarak sattıkları söyleniyor.
“Merkez Bankası Madeni Para Basımında Ciddi Zarar Ediyor”
Özkan Yalım tarafından yapılan araştırma, sadece 50 kuruşluk madeni parayla ilgili değil. Öyle ki diğer tüm madeni paraların basımında da zarar ediliyor. "Darphane’nin enerji, personel ve diğer giderleri var. Merkez Bankası madeni para basımında ciddi zarar ediyor." Ifadelerini kullanan milletvekiline göre 1 kuruş için 26 kuruşluk, 5 kuruş için 28 kuruşluk, 10 kuruş için 31 kuruşluk, 25 kuruş içinse 39 kuruşluk maden alınıyor. 1 TL’lik madeni paranın devlete maliyetinin 79 kuruş olduğunu da belirtmekte fayda var. Uşak Milletvekili Özkan Yalım’ın açıklamasında şu ifadeler yer aldı: “Madeni paraları eritip içindeki madenleri ayrıştırarak satmak kârlı hale geldi. Bu yüzden Merkez Bankası, madeni para basımında zarar ediyor. Madeni paraları toplayan hurdacılar da kâra geçiyor. Kuruşları toplayıp erittikleri için piyasada yeterince kuruş bulunmuyor. Ayrıca maden kendiliğinden para olmuyor. Bunun için kurulmuş Darphane var. Orada çalışanlar var, harcanan enerji, personel ve diğer giderler var...”