Piyasada bulunan 1 lira, 50 kuruş, 25 kuruş, 10 kuruş, 5 kuruş ve 1 kuruşluk madeni paraların piyasada sahtelerinin çoğalması Darphane ve Damga Matbaası'nı harekete geçirdi. İktisat tarihçisi Prof. Dr. Mehmet Bulut, konu hakkında değerlendirmelerde bulunarak, vatandaşları uyardı.
Paranın temel fonksiyonunun mal mübadelesinin kolaylaşması olduğunu söyleyen Prof. Dr. Mehmet Bulut, “Para basmak ülkelerin bağımsızlık, milli haklarıyla ilgili ama en önemli mesele piyasadaki mal mübadelesini sağlamak. Malın değer ölçüm aracı olarak mübadeleyi kolaylaştırmak ve değer biriktirme, tasarruf aracı olarak kullanımı. Madeni para, altın en önemli tasarruf aracı” dedi. Bulut, sahte madeni para ile gerçek madeni paranın ayrımının ise çok kolay olduğunu ifade etti.
Madeni paralar, altın ve gümüş gibi tekrar döküme girerek kullanılabiliyor. Ancak altın kadar dayanıklı olmadıkları için geri dönüşümü sayısı kısıtlı olabiliyor. Madeni paranın sahtesinin anlaşılması ise çok kolay. Mıknatısa yapışan madeni paralar sahte.