Yayınlanma: 8 Mart 2021 08:49
Güncellenme: 20 Kasım 2024 10:28
Ataerkil sistemin içerisinde var olmaya çalışan kadınların, eşit haklar yolunda verdiği mücadelenin anmasıdır 8 Mart. 1857 yılında Amerika’nın New York eyaletinde tekstil sektöründe çalışan 40.000 dokuma işçisi, uzun çalışma saatleri, fırsat eşitsizlikleri, düşük ücretleri, insanlık dışı çalışma koşullarını protesto etmek için grev başlattı. Bu grev sırasında polisin işçilere saldırması ve fabrikaya kilitlenmesinin ardından çıkan yangında işçilerin barikatlardan kaçamaması sonucu 129 kadın işçi yanarak can verdi.
26 - 27 Ağustos 1910 tarihinde Danimarka'nın Kopenhag kentinde 2. Enternasyonale bağlı kadınlar toplantısında (Uluslararası Sosyalist Kadınlar Konferansı) Almanya Sosyal Demokrat Partisi önderlerinden Clara Zetkin, 8 Mart 1857 tarihindeki tekstil fabrikası yangınında ölen kadın işçiler anısına 8 Mart'ın "Internationaler Frauentag" (International Women's Day - Dünya Kadınlar Günü) olarak anılması önerisini getirdi ve öneri oybirliğiyle kabul edildi.
İlk yıllarda belirli bir tarihi olmasa da her zaman ilkbaharda anılıyordu 1921’de Moskova’da gerçekleştirilen 3. Uluslarası Kadınlar Konferansı’nda ise tarih 8 Mart olarak saptandı.
Birinci ve ikinci dünya savaşı sırasında bazı ülkelerde anılması yasaklanan “Emekçi Kadınlar Günü” 1960'lı yılların sonunda Amerika Birleşik Devletleri'nde de anmaya başlanmasıyla daha güçlü bir şekilde gündeme geldi. Birleşmiş Milletler Genel Kurulu, 16 Aralık 1977 tarihinde 8 Mart'ın "Dünya Kadınlar Günü" olarak anılmasını kabul etti.
Türkiye'de 8 Mart Dünya Kadınlar Günü ilk kez 1921 yılında "Emekçi Kadınlar Günü" olarak kutlanmaya başlandı. 1975 yılında ve onu izleyen yıllarda daha yaygın, ve yığınsal olarak kutlandı, kapalı mekanlardan sokaklara taşındı. "Birleşmiş Milletler Kadınlar On Yılı" programından Türkiye'nin de etkilenmesiyle, 1975 yılında "Türkiye 1975 Kadın Yılı" kongresi yapıldı. 12 Eylül 1980 Askeri Darbesi'nden sonra dört yıl süreyle herhangi bir kutlama yapılmadı. 1984'ten itibaren her yıl çeşitli kadın örgütleri tarafından "Dünya Kadınlar Günü" coşkuyla kutlanmaya devam ediliyor.
Günümüzde kutlanan Dünya Kadınlar Günü, 1857 yılıyla aynı amacı taşımaya devam ediyor: eşit şartlar, daha iyi yaşam ve çalışma koşulları. Dünya genelinde kadın hakları konusunda önemli gelişmeler sağlansa da, henüz mücadele bitmiş değil. Kadınların sadece kadın oldukları için uğradıkları ayrımcılık, fırsat eşitsizliği, psikolojik ve fiziksel şiddet sona ermedikçe sorun çözülemez.
Daha güçlü, daha eşit yarınlara…
8 Mart Dünya Kadınlar Günü kutlu olsun!