ABD ile Rusya Arasındaki Nükleer Anlaşma Uzatıldı
5 Şubat tarihine kadar geçerliliği olan ABD ile Rusya arasındaki nükleer anlaşma uzatıldı.
ABD ile Rusya arasındaki nükleer anlaşma uzatıldı. 5 Şubat tarihine kadar geçerli olan Stratejik Silahların Azaltılması Anlaşması’nın (Yeni START) süresinin uzatılmasına yönelik açıklamada bulunan
Rusya Hükümet Sözcüsü Dimitri Peskov, "Anlaşmanın süresinin uzatılması her iki ülkenin de tüm dünyanın da çıkarına" diye konuştu.
Açıklama öncesinde
ABD Başkanı Joe Biden ve Rusya Devlet Başkanı
Vladimir Putin bir telefon görüşmesi gerçekleştirdi. Peskov her iki ülkenin anlaşma süresinin uzatılacağının diplomatik açıklamalarda teyit edilmesinden dolayı memnuniyet duyduğunu aktardı.
Uzlaşılmasının ardından
Putin, anlaşmanın uzatılmasını öngören yasa tasarısını Duma’da ele aldı. Rusya Parlamentosu tarafından yapılan açıklamada da "taraflar arasında anlaşmanın beş yıl süreyle uzatılması konusunda" mutabakat sağlandığını ifade etti. Rus haber ajansı TASS’a açıklamada bulunan Duma Dış İlişkiler Komisyonu Başkanı Leonid Slutski, söz konusu taslağın çarşamba günü genel kurul gündemine gelebileceğini aktardı.
Trump Yönetimi İstememişti
Stratejik Silahların Azaltılması Anlaşması’nın uzatılmaması durumunda 5 Şubat 2021 tarihinde bitiyordu. 5 Şubat’tan sonra
ABD ve Rusya’nın nükleer silahlanmasının önünde herhangi bir engel kalmamış olacaktı. 2010 yılında imzalanan anlaşma iki ülke arasında imzalanan son nükleer silah azaltımı anlaşması olarak kayıtlara geçmişti. Söz konusu anlaşma konuşlu stratejik nükleer başlıkların sayısını 1550 ile füze rampa adedini ise 800 seviyesine sınırlandırıyor.
ABD’nin eski
Başkanı Donald Trump, yönetimi sırasında Moskova ve Washington arasında aylar süren müzakerelere rağmen anlaşmanın uzatılmasına yönelik bir anlaşma sağlanamamıştı. Sonbaharda Putin bu anlaşmanın kayıtsız şartsız en az 1 yıl daha uzatılması önerisinde bulunmuş ancak Trump bu öneriye sıcak bakmamıştı.