Koronavirüs (Kovid-19) salgını ile mücadele kapsamında,
AB’den 1 trilyon euroluk fon hazırlığı başladı. Ekonomiyi oldukça sıkıntı içerisine sokan koronavirüs salgını ile ilgili tedbir paketleri açıklanmaya devam ediyor. Yeniden yapılanma için kullanılmak üzere AB’den 1 trilyon euroluk bir paket planlanıyor. Ancak bazı üye ülkeler arasında fikir ayrılıkları bulunuyor.
Avrupa Birliği (AB) üye ülkelerinin liderleri, daha öncesinde kararlaştırılmış olan ve çalışanlarla beraber şirketlere ve koronavirüsle mücadelede zor duruma düşen ülkelere yardım etme amacıyla 540 milyar euroluk bir destek paketini onayladı.
Tam olarak bütün üyeler fikir birliği oluşmuş olmasa da, 1 trilyon euroluk bir yeniden yapılanma fonunu içeren bir paket oluşturulmasına karar verildi. Önümüzdeki Mayıs ayının ortalarına dek bütün üyelerin destekleyebileceği bir paket oluşturulmaya çalışılıyor.
Komisyon başkanlığını yürüten Ursula von der Leyen, AB liderlerinin dün konuyla ilgili olarak bir telekonferans görüşme gerçekleştirdiğini söyledi. kurtarma fonunun uzun vadeli olarak AB bütçesine bağlı kalacağını açıkladı. Von der Leyen, “Eğer planladıklarımızı başarılı şekilde uygulayabilirsek, yatırımların her centine değecek” açıklamasında bulundu. Ancak üye ülke başkanları arasında bu ekonomik darboğazın nasıl aşılacağı ile ilgili olarak fikir ayrılıkları devam ediyor.
Avrupa’daki yaşanılan borç krizinin üzerinden 10 yıl geçtikten sonra gelinen nokta, AB’deki eski çatışmaların tekrar gün yüzüne çıkma ihtimalini arttırıyor. Bu durum birliğin ortak görüş ortaya koyma kabiliyetinin önüne geçiyor. Koronavirüs sebebiyle 1.1milyon vakanın tespit edildiği Avrupa’da 110 binden fazla insan hayatını kaybetmiş durumda.
Tartışmanın Adı: “Koronabonosu”
Salgından tartışmasız en fazla etkilenen ülkelerden birisi olan İtalya’nın Başbakanı Giuseppe Conte, tartışılan paketle ilgili olarak, “büyük bir ilerleme” yorumunda bulundu. İtalya ekonomik mücadeleyi finanse etmek için koronabonosu diye adlandırılan ortak borçlanma senetlerinin çıkarılmasını teklif etmiş, Fransa ve İspanya’nın desteğini almıştı. Ancak Hollanda ve Almanya ortak borçlanma konusuna sıcak bakmıyor.
Almanya Başbakanı Angela Merkel, gerçekleştirilen telekonferans toplantıyla ilgili olarak, fikir ayrılıklarına rağmen dostane bir toplantı gerçekleştirildiğini söyledi. Merkel koronabonosu fikrinin ise kendilerinin pek fazla sıcak baktıkları bir seçenek olmadığını söyledi. Merkel toplantı sonrasında gazetecilerle yaptığı görüşmede, “Borçların ortak olması söz konusu değil” ifadelerini kullanarak konuyla ilgili tutumlarını net bir dille belirtti.