AB’nin Üst Düzey Bürokratları Türkiye’de!
Avrupa Birliği’nin iki üst düzey temsilcisi Türkiye’ye geldi. Bürokratlar, bugün 13.30’da Cumhurbaşkanı Erdoğan ile görüşecek.
AB’nin üst düzey bürokratları Türkiye’de. Avrupa Birliği (AB) Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen ve AB Konsey Başkanı
Charles Michel bugün Türkiye’yi ziyaret edecek. Dr. Sezgin Mercan, son dönemde ilişkilere yansıyan rasyonel tutumun, bu ziyarette de devam edeceğini düşünüyor.
25-26 Mart tarihinde gerçekleşen AB Liderler Zirvesi’nden
Türkiye ile iş birliğinin güçlendirilmesine yönelik olumlu kararlar alınmıştı. Söz konusu zirve sonrasında Türkiye’yi ziyaret etmeye karar veren Avrupa Birliği Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen ve AB Konsey Başkanı Charles Michel, bugün 13.30’da Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile görüşecek.
İki temsilcinin, bu görüşme sonrasında
Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu’nda bir açıklama yapması bekleniyor.
“Türkiye-AB İlişkilerinde Olumlu Hava Var”
Son zirvenin kararlarını ve ziyarete yönelik Sputnik’e değerlendirmelerde bulunan Başkent Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölümü Dr. Öğretim Üyesi Sezgin Mercan, “25-26 Mart’taki zirve Türkiye-AB ilişkilerinde olumlu bir hava yarattı” açıklamasında bulundu ve sözlerine şu şekilde devam etti:
“Her ne kadar yaptırım ihtimali bir kenarda dursa da şu an AB’nin üst düzey temsilcileri bu yaptırım tabirini pek duymak istemiyorlar. Gündemde bölgesel gelişmeler ve Türkiye-AB ilişkilerine özel birtakım hususlar var. Özellikle Doğu Akdeniz’deki gelişmeler önemseniyor. Burada istikrar ve güvenliğe ve bunun da sürdürülebilir kılınmasına vurgu yapıldı. Türkiye’den de beklenen bu. Karşılıklı fayda ve işbirliği esasına vurgu yapılarak sürecin yürütülmesi ve Türkiye’nin tek taraflı hareketlerden kaçınması isteniyor. Eğer bu devam ederse ve ortada bir uzlaşı yoksa yine ilişkileri gerebilir.”
Kıbrıs müzakereleri sürecinde
Avrupa Birliği’nin daha aktif bir rol almak istediğini belirten Mercan, “Zirveden gelen bir diğer mesaj, aşamalı-orantılı ve geri dönülebilir bir şekilde ortak çıkar alanlarına dayalı bir işbirliği. Anlaşmazlık konuları var ama onun dışında ortak olarak yapılabilecek şeyler de bulunuyor. Bu ortaklık zemininde neler yapılabilir konusunda
fikir birliğine varmaya yönelik bir çaba var” açıklamasında bulundu.
Gümrük Birliği Revizyonu Gündemde
Gümrük Birliği’nin revizyonunun da gündemde olduğunu kaydeden Dr. Mercan, sözlerine şöyle devam etti:
“Türkiye, bu konuya çok hassasiyetle yaklaşıyor. AB başka ülkeler ile yeni anlaşmalar yaptığı sürece, mesela en son Japonya ile yaptı, Türk pazarının da bu anlaşma yapılan ülkelerin pazarına açılması söz konusu. Ama Türkiye’nin bu ülke pazarlarına girişi için onlarla ayrı anlaşma yapması lazım. Bu durumun düzeltilmesi ve zararın giderilmesine ihtiyaç var.”
“İlişkilerde Romantizmden Rasyonalizme Kayış Var”
Söz konusu zirvede ve görüşmelerde müzakere sürecine yönelik bir vurgunun olmadığını söyleyen Mercan, şunları dile getirdi:
“Bekle-gör politikasının öne çıktığını görüyoruz. Türkiye, AB ile sorun teşkil eden ne varsa bunları ayırmadan paket halinde ele alalım görüşünü savunuyor. AB bunları ayırma niyetinde. Türkiye ise bütüncül olarak konuşalım diyor. Türkiye, üyelik yolunda bir ilerleme olmadığı için bütün başlıkların paket halinde ele alınmasını istiyor.”
“İlişkilerde romantizmden rasyonalizme kayış var” yorumunda bulunan Dr. Mercan, değerlendirmelerini “İki taraf arasında bir süredir romantizme dayalı bir isyan var. Bu romantizme dayalı isyan halinden rasyonalizme doğru bir evrilme görüyoruz. Bugünkü ziyarette de bu rasyonel tutumun yansımalarını göreceğiz” ifadeleriyle noktaladı.