Afrika’nın Yoksul Ülkeleri Kovid-19 Aşısına Ulaşamamaktan Korkuyor
Dünya genelinde ardı ardına
koronavirüs (Kovid-19) aşısıyla ilgili gelişmeler yaşanmaya devam ederken, Afrikalı ülkeler ilaç ve malzeme tedarikinde olduğu gibi bu defa da aşıya ulaşamamaktan korkuyor.
Afrika Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi (
Africa CDC) Direktörü Dr. John Nkengasong, haftalık olarak düzenlediği basın toplantısında, Afrika'da aşılamanın 2021'in ikinci çeyreğine kadar başlayamayabileceğini söyleyerek, gelişmiş ülkelerin kendilerini aşılayıp, aşı olmayan kişilere seyahat kısıtlaması getirmesinin oldukça tehlikeli bir durum yaratabileceğini ifade etti.
Dr. John Nkengasong konuyla ilgili olarak, “Kovid-19 ilaçları çıktığında Afrika'nın nasıl yüzüstü bırakıldığını gördüm” ifadelerini kullanırken, aşıların soğuk hava depolarında taşınmasına ihtiyaç duyulurken Afrika’ya nasıl ulaştırılacağıyla ilgili büyük endişeleri olduğunu belirtti.
Dr. John Nkengasong, Çin, Rusya ve diğer ülkelerle aşı seçeneklerine ilişkin görüşmenin sürdüğünü aktararak, kıtadaki sürü bağışıklığının sağlanması için 1,5 milyar doz aşıya ihtiyaç olduğunu ifade etti.
Dünya Sağlık Örgütü Afrika Direktörü Matshidiso Moeti de düzenlediği basın toplantısında, dünyadaki çok sayıda ülkenin aşıyı alabilmek için mücadele ettiğine işaret ederek, "Afrika ülkeleri endişeli ve zengin ülkelerin milyonlarca dozluk ön siparişlerinin aşıya erişimlerini engellememesini umuyor" şeklinde konuştu.
Moeti, tatil döneminde daha fazla insanın seyahat etmesinin beklendiği bir zamanda kıtadaki vaka eğrisinin şimdiden bir kez daha yukarı döndüğünü kaydetti.
Salgının başladığı ilk dönemde varlıklı ülkelerin maske ve sağlık malzemesi talepleri yüzünden haftalarca kendilerine gönderilen bağışlarla yetinmek zorunda kalan Afrika ülkeleri, bazı ilaçları ücretini ödeyerek dahi almakta zorluk çektiklerini açıklamıştı.