Akdeniz İçin Tsunami Uyarısı
Akdeniz’de dün meydana gelen 6,4 büyüklüğündeki
depremin ardından Hürriyet’e önemli açıklamalarda bulunan, Jeofizik Mühendisi Atakan Yüklü, Akdeniz için tsunami uyarısında bulundu.
Jeofizik Mühendisleri Odası Antalya Şubesi eski 2'nci Başkanı Jeofizik Mühendisi Atakan Yüklü, dün gerçekleşen depremin ardından artçıların sürdüğünü, ancak bu depremlerin bölgedeki enerjiyi rahatlatmakta yardımcı olamayacağını dile getirdi. Bölgede 7’nin üzerinde deprem beklediklerini belirten Yüklü, bu depremin, Antalya, Burdur, Isparta, Muğla ve Aydın için risk teşkil ettiğini belirtti.
Atakan Yüklü konuyla ilgili olarak; “Şu anda bir sıkıştırma söz konusu, yani Afrika levhası Anadolu'ya hareket ediyor. 7 büyüklüğündeki depremin oluşmasından dolayı tsunami de beklenecektir" ifadelerini kullandı.
Akdeniz’de Birbiri Ardına Gerçekleşen Depremler
Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı verilerine göre, Akdeniz'de Yunanistan'a ait Girit Adasının güneyinde dün saat 15.51'de, 6,4 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi. Depremin derinliği ise 6,65 km olarak kaydedildi. İlerleyen saatlerde bölgedeki depremlerin devam ettiği, sırasıyla; 4,5 ve 5,1 büyüklüğünde depremlerin gerçekleştiği belirtildi.
AFAD tarafından konuyla ilgili yapılan açıklamada; “Girit Adası yakınlarında meydana gelen 6,4 büyüklüğündeki depreme en yakın yerleşim yerimiz Datça olup (311 km) an itibarıyla olumsuz bir ihbar alınmamıştır" ifadelerine yer verildi.
Uzmanlar bölgeden endişe duyduklarını dile getirmeye başladı.
Gazi Üniversitesi'nden Prof. Dr. Süleyman Pampal depremle ilgili olarak; “Bölgede şiddetli depremler olabiliyor. Son günlerde bölgede çok fazla deprem olabiliyor. Bu depremler bizi kaygılandıran depremler... Ölü deniz diye bir fayımız var. Bu fay üzerinde çok yıkıcı depremler söz konusu. Bu durum bizi kaygılandırıyor. Bu fay Afrika levhasıyla Anadolu levhası sınırında bulunuyoruz biz. Aslında bu deprem beklediğimiz bir depremdi. Bu aralar bölge aktif. Bu deprem küçük bir deprem değil. Deniz içinde olması depremin sevindirici bir gelişme. Deprem, bölgenin aktif olduğunu bize anlatması açısından önemli. Bu bölgelerde daha büyük bir deprem olabilir. 5.4'e kadar artçı sarsıntılar olabilir.” ifadelerini kullandı.
Bugün açıklamalarda bulunan
, Jeofizik Mühendisleri Odası Antalya Şubesi eski 2'nci Başkanı Jeofizik Mühendisi Atakan Yüklü de depremin tedirgin edici olduğunu vurgulayarak 5 il için uyarıda bulundu.
Son günlerde depremin meydana geldiği noktanın Helen-Girit Yayı dedikleri kısım olduğunu aktaran Atakan Yüklü, tarihsel zamanda bölgede çok sayıda deprem olduğunu belirterek, “
O bölge deprem üreten bir bölge, çünkü Afrika levhası orada Anadolu'nun altına dalıyor" dedi.
“Bilim Kurulu Oluşturulmalı”
Depremin değil ihmalkarlığın can kaybına neden olduğunu dile getiren Yüklü sözlerine şu şekilde devam etti:
"Bizim şunu bilmemiz gerekiyor. Deprem olacak mı olmayacak mı tartışmasından ziyade depreme karşı ne yapıyoruz? Nasıl hazırlık yapıyoruz, öncesinde onu tartışmalıyız. Şu anki koronavirüs salgını için nasıl ki Bilim Kurulu üyeleri var, deprem için de Deprem Bilim Kurulu üyelerinin olması gerekiyor. Bunu her bölge için yapmalıyız. Bu çalışmaları yapacak üniversitelerimizde yeterli sayıda akademisyenimiz var. Jeofizik, jeoloji mühendislerinin içinde olacağı bilim kurulu oluşturulması gerekiyor"