Alkol Beyninize Neler Yapıyor; Uzmanlar Yanıtladı!
Tarih boyunca alkol kullanımı tercih eden kişiler arasında kimi zaman bir gıda, kimi zaman ilaç, kimi zaman ise bir eğlence aracı olarak görülen bir alışkanlık olarak bilinir. Herkesin merak ettiği konuların başında alkol kullanmanın beyindeki etkisi nedir? Zararlarının yanında faydaları da var mıdır? gelmektedir. Bu soruların cevaplarını sizler için derledik.
Alkolün vücuda girmesiyle vücuttaki su miktarında azalış yaşanıyor. Bu susuzluk konuşmaya ve ses tonunda olumsuzluklara yol açar. Alkol toksik bir madde olduğu için tüketimi artarsa kısa sürede damar sertliği ve daralmasına yol açar. Vücuttaki tüm organlar bu maddeden zarar görür.
Alkol kullanımı sık sık uyanmaya ve uyku kalitesinde büyük düşüşlere neden olur. Alkol kullananlarda tüberküloz görülme riski 28 kat daha fazla seyrederken, karaciğer ve mide üzerinde toksik bir etkiye sahiptir. Peki, alkolün beyne etkisi tam olarak nasıl gerçekleştirmektedir?
Uzmanlara göre, alkolün beyne birçok zararlı etkisi olduğu ifade edilmektedir. Alkol kullanımı beynin denge merkezini olumsuz etkiler. Alkol insan vücudunda yer alan kana bulaştıkça bu seviye artar. Bunun sonucunda da beyin kendisini tetikler ve uyku sistemi bozulur, dikkat ve davranışlarda olumsuzluklar baş gösterir ve alkol beyincik adı verilen denge sisteminde büyük hasarlara sebebiyet verir. Hafıza kaybı da bilinen başka bir etkisidir.
Alkolün Zararları Nelerdir?
Alkol,
gastrit ve ülser oluşumuna yol açmaktadır.
Alkol zararları arasında kadınlara özel adet düzensizliği rahatsızlığı ortaya çıkmaktadır.
Alkol kullanan kişilerin karaciğerleri harap olmaktadır.
Baş ağrısı ve mide kanamasına neden olur.
Hatırlamadığınız için pişman olacağınız şeyler yapabilirsiniz.
Erkeklerde iktidarsızlığa, kadınlarda adet düzensizliğine neden olur.
Hafıza kaybı ve geçici körlüğe neden olur.
Alkolün doğru miktarda ve uzun aralıklarla alınması sonucunda fayda sağladığı da iddia edilmektedir;
Kan şekerini düşürme özelliği bulunmaktadır.
İyi olarak adlandırılan kolesterolü arttırmaktadır.
Sıkışan damarları açma özelliği yer almaktadır.