Yayınlanma: 7 Nisan 2022 10:39
Güncellenme: 18 Ocak 2025 08:57
Cardiff Üniversitesi’ndeki Birleşik Krallık Demans Araştırma Enstitüsü tarafından yürütülen çalışmada Alzheimer (bunama) hastalığının büyük ölçüde genlerden kaynaklı olduğu ortaya çıktı.
CNN’den aktarılan habere göre enstitünün direktörü Julie Williams konuya yönelik yaptığı açıklamada, “Bu, Alzheimer araştırması alanında çığır açan bir çalışma ve 30 yıllık çabanın da doruk noktasıdır” dedi.
Williams, “Sigara, egzersiz ve diyet gibi yaşam tarzı faktörleri Alzheimer gelişimini etkiliyor ve bu faktörler için harekete geçmek, riski azaltmanın olumlu bir yolu. Ancak, hastalık riskinin %60-80’i genetiğe dayanıyor ve bu nedenle biyolojik nedenleri araştırmaya ve dünya çapında etkilenen milyonlarca insan için çok ihtiyaç duyulan tedavileri geliştirmeye devam etmeliyiz” diye ekledi.
Nature Genetics dergisinde yayınlanan araştırma, yeni keşfedilen genlerin bir kısmının, vücuttaki proteinler arasında iltihaplanma ve bağışıklık sisteminin beyin hücrelerine nasıl zarar verebileceğini yöneten çok ayrıntılı reaksiyonlara odaklanıyor.
Araştırma kapsamında bilim insanları, Alzheimer teşhisi konan 111.326 kişinin genomlarını analiz etti ve bilişsel olarak sağlıklı 677.663 kişiden alınan genlerle karşılaştırdı. Genomlar, Avrupa Birliği, Arjantin, Avustralya, Brezilya, Kanada, İzlanda, Nijerya, Yeni Zelanda, Birleşik Krallık ve Amerika Birleşik Devletleri’nin 15’ten fazla üyesindeki klinikler tarafından sağlandı.
Çalışmada 33’ü önceden bilinen 75 gen tanımladı. Alzheimer ile bağlantılı olduğu bulunan 42 yeni gen ise hastalığa yönelik yeni tedaviler için umut kaynağı oldu.
Uzmanlar, keşfin, bilim insanlarına ölümcül beyin hastalığı riskini azaltabilecek tedaviler, ilaçlar ve yaşam tarzı değişiklikleri için potansiyel yeni hedefler sağlayacağını söylüyor.