Antalya’da Plazma Nakli Yapılan Hasta İyileşti
Koronavirüs tedavisi kapsamında değerlendirmeleri süren plazma nakli
Akdeniz Üniversite Hastanesi’nde denendi. 27 yaşındaki Çağlar Çolak’tan alınan plazma 78 yaşındaki Kovid-19 hastasına nakledildi. Nakilin ardından testleri yinelenen hastanın sonucu pozitiften, negatife döndü.
26 Mart tarihinde yüksek ateş ve baş ağrısı şikayetleri başlayan Çağlar Çolak, hastaneye başvurdu. Ancak iğne vurularak evine gönderildi. 2 gün içerisinde şikayetlerinin iyice artması üzerine farklı bir hastaneye giden Çağlar Çolak’ın koronavirüs test sonucu pozitif çıktı. İki günlük hastanede tedavi sürecinden sonra ev istirahatine geçen Çolak 14 gün sürenin sonucunda tekrar test yaptırmak üzere hastaneye gitti. Test sonuçları bu defa negatif çıkan Çağlar Çolak başka bir koronavirüs hastasının tedavisinde kullanılmak üzere plazma bağışında bulundu.
Turizm sektöründe çalışan ve iki çocuk babası olan Çağlar Çolak’tan alınan ‘konvelesan plazma' 78 yaşındaki hastaya aktarıldı. Akdeniz Üniversitesi Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Bülent Aydınlı 78 yaşındaki hastanın bağış sonrası yinelenen koronavirüs testinin negatif çıktığı bilgisini verdi.
Prof. Dr. Aydınlı, "Şu an hastamızın sağlık durumu iyi. Bu güzel bir gelişme. Hastamızın birçok kronik rahatsızlığıyla da mücadele ediyoruz. İnşallah önümüzdeki günlerde diğer kronik rahatsızlıkları da düzelecektir. Hastamızın tedavisi sürüyor" ifadelerini kullandı. Tedaviye, Sağlık Bakanlığı'nın onayından sonra başladıkları bilgisini de verdi.
Üniversite Rektörü Prof. Dr. Mustafa Ünal, Kovid-19 için plazma tedavisinde kaydedilen gelişmeleri NTV canlı yayında anlattı.
[embed]https://twitter.com/Akdenizun/status/1250024421856854016?s=20[/embed]
Kovid-19 tedavisinde kullanılabilen plazma nakli nedir?
Enfeksiyon atlatan kişilerin vücudu, enfeksiyon kaynağı virüsle mücadele etmek için antikor adı verilen maddeler üretiyor. Hastalığa özel olarak vücudun kendi başına geliştirdiği bu antikorlar, bazı durumlarda kişinin vücudunda uzun süre varlığını koruyarak kişinin virüse karşı bağışıklık kazanmasını sağlayabiliyor.
Plazma nakli aracılığıyla bu antikorların hasta kişilere nakledilmesi işlemine ise ‘plazma nakli’ deniyor.
Bu yolla kendi başına antikor üretemeyen hastalara yardımcı olunmuş oluyor.
Günümüzde 2002 Ebola ve 2014 SARS salgınlarında da başvurulan bu yöntem, aşı çalışmalarının neticelenmesinden önce kızamık, influenza gibi birçok salgın hastalıkta da kullandı.
Plazma nakli kesin bir yöntem olmamakla birlikte hastalığın tedavisi için şu aşamada umut vadediyor ve ABD başta olmak üzere birçok ülkede denenmeye devam ediliyor.