Apple Neden Isırılmış Elma Logosu Kullanıyor?
Apple neden ısırılmış elma logosu kullanıyor? Teknoloji devi Apple için ısırılmış elma ne ifade ediyor olabilir?
Dünyanın önde gelen teknoloji şirketlerinden
Apple, her geçen gün ününe ün katıyor. Şirketin, 1976′da Steve Jobs‘un evinin garajında kurulduğunu biliyoruz. Markanın iki dahinin ürünü olduğunu da biliyoruz. Peki ya neden ısırılmış elma logosu kullandığını merak ettik mi?
İşte yanıtı...
1976 yılında
Apple'ı kuran iki dahi
Steve Jobs ve
Steve Wozniak idi. Bu dahilerin şirketlerine
Apple ismini vermesi ise Jobs'un bu ismi eğlenceli bulmasıyla ilgiliydi. Wozniak ve Jobs farklı zamanlarda verdiği röportajlarda, Apple isminin hikayesinden şöyle bahsediyorlardı:
Steve Jobs; '
'O dönemde meyve diyetlerimden birini yapıyordum. Bir elma çiftliğinden gelmiştim ve bu ismin göz korkutucu olmadığını, aksine eğlenceli ve canlı olduğunu düşündüm.''
Steve Wozniak; ''
Ortaklığımız için bir isim bulmamızdan birkaç hafta sonraydı. Steve Jobs’u havaalanından almıştım, Oregon’dan dönüyordu, ‘elma bahçesi’ dediği yerden. Steve bir isim önerdi; Apple Computer. Ağzımdan çıkan ilk yorum “Peki ama Apple Records?” oldu. Bu, Beatles’a ait olan plak şirketiydi. İkimiz de kulağa daha teknik gelen isimler bulmaya çalıştık ama aklımıza pek iyi seçenekler gelmedi. Apple çok daha iyiydi, aklımıza gelen bütün isimlerden daha iyiydi.''
Apple kurulduğu günden bugüne bir marka olmayı aştı ve artık bir yaşam stilini temsil etmeye başladı. Hatta kimileri Apple'ın özel hissettirdiğini dahi söyledi. Apple hayatta öyle bir yer etti ki, insanlar herhangi bir elma logosu gördüklerinde akıllarına ilk gelen Apple'ın ısırılmış elma logosu oldu. Peki Apple'ın logosundaki bu 'ısırılmış elma' ne demek oluyor?
Aslında şirket ilk kurulduğunda logoda Isaac Newton bulunuyordu. Bilindiği üzere, kendisi bir ağacın altında otururken başına elma düşmesiyle yer çekimini keşfeden fizikçiydi. 1976 yılında ise Apple’ın logosunun tasarımcısı Rob Janoff bu logo yerine ısırılmış bir elma logosu tasarladı. Ayrıca logo, renkli şeritleri de barındırıyordu. Peki neden ısırılmış bir elma ve birçok renk tercih edilmişti?
Yaygın görüşe göre, bunun sebebi Apple’ın modern bilgisayarın kavramsal temelini atan İngiliz matematikçisi, Alan Turing’e bir saygı gösterisinde bulunulmasıydı. Alan Turing, modern bilgisayarların ilk temellerini atmasıyla biliniyordu. Aynı zamanda bir kriptolog olan Turing, kod kırma yeteneğiyle II. Dünya Savaşı’nda da önemli bir rol oynamıştı. Fakat o dönemde eşcinsel bireyler katiyen kabul görmüyordu. Hatta eşcinsellik o dönemde bir hastalık olarak görülüyordu. Turing de eş cinsel olması nedeniyle yargılandı ve kendisine iki seçenek sunuldu. Ya mahkum olacak ya da eş cinselliğin hastalık olduğu düşünülen bir dönemde bunu “iyileştirmek” için hormon tedavilerinde denek olacaktı. Turing bir süre boyunca denek oldu.
Logonun ısırılmış elma olmasının nedeni ise; Turing’in siyanür enjekte ettiği elmayı ısırarak intihar ettiği söylentisiydi. Alan Turing 8 Haziran 1954 tarihinde hizmetçisi tarafından evinde ölü olarak bulunmuştu. Söylentilere göre, Apple'ın ısırılmış elma logosu Turing'in ölümüne bir gönderme yapıyordu.
Öte yandan, logonun tasarımcısı Rob Janoff bu söylentilerin bir şehir efsanesinden ibaret olduğunu söyledi. 2009 yılında verdiği bir röportajda Janoff, elmanın kiraz olarak algılanmasından kaygılandığı için ısırık alınmış şekilde çizdiğini anlatmıştı. Renk şeritleri ise ilk renkli bilgisayar ünvanını taşıyan Apple II için düşünülmüş bir ayrıntıydı. O dönemin hippi kültüründen de ilham aldığını itiraf eden Janoff, logoda herhangi bir LGBT imasının olmadığını söylemişti.