Yayınlanma: 17 Ağustos 2021 13:34
Güncellenme: 17 Kasım 2024 22:12
Pandemi döneminde doğup büyüyen çocukların; sözlü, motor ve bilişsel performansının pandemi öncesindekilere göre daha düşük olduğunu gösteren bir araştırma yayınlandı.
NTV’den aktarılan habere göre, ABD’de pandemi döneminde ve öncesinde doğmuş 672 çocuğun incelendiği yeni bir araştırma yapıldı.
Bilim insanları araştırma sonucunda pandemi döneminde doğan çocukların pandemi öncesi doğanlara göre daha düşük IQ seviyesine sahip olduğu bilgisine ulaştı.
Araştırmaya göre, pandemi öncesi 10 yılda, 3 ay ila 3 yaş arası çocukların IQ testlerinden aldıkları ortalama puan 100 iken bu rakam aynı yaş grubu için pandemi döneminde 78’e geriledi.
Pandemi ile birlikte değişen koşullar, çocukların gelişimi için önemli etkiye sahip oldu. Çocuklar parklar, kreşler, oyun alanları, dış dünya, sosyal çevreden uzakta kalarak dünya ile yeterli etkileşimi kuramadı. Evden çalışan aileler hem çocuk bakımını hem iş hayatı arasında denge kurmaya çalışırken stres yaşadı.
Araştırmacılara göre çocukların dış dünya ile yaşanan eksik etkileşimi uyarıcı eksikliğine neden oldu.
Araştırmada öne çıkan bir diğer bulgu ise ocukların IQ'su ve ailelerin sosyo-ekonomik seviyeleri arasındaki ilişki oldu. Makaleye göre düşük sosyo-ekonomik gruptaki ailelerin çocuklarının IQ'su da daha düşük olduğu gözlemlendi.
Araştırmanın başındaki isim olan Sean Deoni, “Bu gerçekten büyük bir fark. Başlıca bilişsel bozuklukların haricinde, böyle şeyleri pek görmeyiz” dedi.