Arı Sokması Durumunda Ne Yapılmalıdır? Arı Sokmasına Ne İyi Gelir?
Yaz aylarının gelmesiyle dış alanda gerçekleştirilen aktiviteler artış gösterdi. Ağaçlık ve bitki örtüsünün yoğun olduğu bölgeler arı sokma riski söz konusu olabilir. Peki arı sokması durumunda ne yapılmalıdır? Arı sokmasına ne iyi gelir?
Arı sokmasının yarattığı sorunlar kişiden kişiye değişir.
Arı sokması durumunda bazı kişilerde hafif ağrı, kaşıntı gibi basit semptomlar görülebileceği gibi alerjisi olan kişilerde daha ağır
semptomlar görülebilir.
Arı sokması durumunda panik yapılmamalı ve arının soktuğu bölgede oluşan reaksiyonlar incelenmelidir. Yakınlarda bir sağlık kuruluşu varsa hemen başvurulmalı ve kontrolden geçirilmelidir. Arı sokmasını daha önce yaşamış ve hafif reaksiyon göstermiş kişiler genellikle alerjik değillerdir. Ancak alerjik reaksiyon yaşayan kişilerin derhal bir sağlık kuruluşuna başvurması gerekir.
Arı sokması durumunda kaşıntı, kızarıklık, kurdeşen, ciltte solukluk, nefes darlığı, boğazda ve dilde şişme, mide bulantısı, kusma, nabız değişiklikleri, ishal, baş dönmesi, bayılma, bilinç bulanıklığı ve bilinç kaybı gibi ciddi tablolar görülebilir. Bu reaksiyonları yaşayan kişilere acil tıbbi müdahale gerekir.
Arı Sokmasına Ne İyi Gelir?
Arı sokmasına karşı ciddi reaksiyon göstermeyen kişiler evde uygulanabilecek yöntemlerle bu reaksiyonları kolaylıkla yatıştırabilir. Öncelikle arının bırakmış olduğu iğne çıkarılmalıdır. İğneyi hemen çıkarmak oluşabilecek reaksiyonların şiddetlenmesini engeller. Ardından sokulan bölge su ve sabun ile iyice temizlenmelidir. Arının soktuğu bölgeye buz uygulanması zehrin vücut tarafından emilimini önler. Arı sokmasına karşı evde uygulanabilecek yöntemlerden bazıları şunlardır:
Bal
Yaranın çabuk iyileşmesi, ağrı ve kaşıntının azaltılması için arı sokan bölgeye bal sürülebilir. Üzerine doğal bal uygulanan bölge bir bandajla kapatılarak bir saat kadar beklenir.
Sirke
Arı zehrini nötralize edebilen sirke, zehtin etkisini azaltarak sokmaya bağlı gelişen komplikasyonların giderilmesinde kullanılır. Bir pamuk yardımıyla sirke arının soktuğu bölgeye uygulanır.
Karbonat
Ağrı, şişlik gibi semptomları hafifletmede işe yarayan bir diğer yöntem ise karbonat ve su ile hazırlanan macundur. Hazırlanan macun sokma bölgesine uygulanır ve üzeri bandajla kapatılarak 15 dakika beklenir.
Diş Macunu
Etkileri daha tartışılsa da diğer bir yöntem ise arı sokan bölgeye diş macunu uygulamasıdır. Bir süre yaranın üzerinde bekletilen macun ardından su ile durulanır.