Yayınlanma: 24 Haziran 2021 15:56
Güncellenme: 16 Ocak 2025 06:44
Ekonomi ve Enerji Bakanı Erhan Arıklı Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu’ndaki konuşmasında, uzun süren bir mücadele olan Akaryakıt İhalesi’nin bugün sonuçlandırıldığını ifade etti. Arıklı, 38.80 dolara ihale edilen akaryakıt ihalesinin 27.90 dolara bağlanmasından dolayı kurumun yaklaşık 2 buçuk milyon dolar gibi bir karı olduğunu kaydetti.
Arıklı, akaryakıtın dolar üzerinden alınacak olması üzerine gelen eleştiriler üzerine, teşekkür etmek yerine eleştiri yapılmasını hayretler içinde karşıladığını söyledi.
Kıb-Tek’in devletten yaklaşık 45 milyon acil alacağı olduğunu, toplamının ise 95 milyon civarında olduğunu dile getiren Arılı, camilerin 6 milyon, BRT’nin 9 milyon civarında ödemesi gereken bir borcu olduğunu söyledi. Arıklı, kurumun alacaklarının tahsil edilememesi halinde kurumun zora gireceğini ve bunu zam olarak vatandaşlara yansıtmak durumunda olacağını belirtti.
Kıb-Tek’in toplamda dışardan 602 milyon civarında bir alacağı bulunduğuna işaret ederek, kurumun alacaklarının tahsili için kendisinin kesin talimatı olduğunu vurgulayan Arıklı, Vakıflar Yönetimi ve Maliye arasında mekik diplomasisi yaptıklarını ancak bir türlü borcun kimin tarafından ödenmesi gerektiği konusunda orta yolun bulunmadığını vurguladı. Arıklı, birilerinin hakkını başkasına yedirmemek konusunda hassas olduklarını ifade etti.
TAŞEL’de grev yapan personelle ilgili soruyu da yanıtlayan Arıklı, kamunun küçük hissedar olduğu TAŞEL’de büyük hissedar firmanın zarar ediyor gerekçesiyle çalışanların bir kısmını işten durdurduğunu ve bunun devam edeceğini dile getirdi.
Arıklı, ilgili firmayla görüştüklerini ve bunun yanlış olduğunu yetkililere ilettiklerini, ayrıca hisseleri satın almayı istediklerini firma yetkilileriyle paylaştıklarını belirterek, firmanın kendilerinden zaman istediğini, biraz daha bekledikten sonra ise hukuki yola başvuracaklarını kaydetti.
Firmayı her kanaldan zorlamaya çalıştıklarını belirten Arıklı, birkaç haftaya kadar sonuç almayı umduklarını söyledi.
Sanayi arsaları konusundaki soruları da yanıtlayan Arıklı, altyapılarının yapılmasının boyunlarının borcu olduğunu, en kısa zamanda bu çalışmaları tamamlamayı planladıklarını belirtti. Arıklı, hak sahiplerinin bir zarara uğratmayacaklarını ve altyapı çalışmaları tamamlanınca sözleşmelerin yenileceğini kaydetti.
Altyapı çalışmaları tamamlanmadan, inşaat izni olmadan bu bölgelerde yapılaşmaya başlandığını ifade eden Bakan Arıklı, bunların önüne geçilebilmesi amacıyla sözleşmelerin yenilenmediğini söyledi.