Yayınlanma: 1 Temmuz 2021 16:38
Güncellenme: 20 Ocak 2025 06:28
UBP milletvekili Dr. Faiz Sucuoğlu, son zamanlarda Başbakan Ersan Saner’in meclise yer almasına rağmen diğer bakanların orada olmamasını, meclisten ayrılmasını ve en son olarak nisabı sağlamak için başbakan meclise giderken hükümet ortaklarından iki milletvekilinin mecliste yer almamasını eleştirerek, “Başbakan meclisteyse herkes orada olacak. Parti disiplini ve hükümet disiplini bunu gerektirir” dedi.
Mecliste nöbetçi bakan bırakma yöntemini de doğru bulmadığını ifade eden Sucuoğlu, “Kendi görevleri dışında diğer bakanların sorunlarına nasıl cevap verecek?” diye sordu.
Faiz Sucuoğlu, UBP, DP ve YDP’nin yanı sıra hükümete destek veren bağımsızları da dikkate aldığımızda daha önce “ortada üçlü değil, dörtlü hükümet var” dediğini anımsatırken, şimdi ise 6’lı bir hükümet olduğunu, çünkü iki küçük ortağın iki milletvekilinin de tek başlarına hükümet ortağı gibi davrandığını kaydetti.
UBP Kurultayı’ndan çıkınca erken seçime gitmek veya gerekirse 2’li bir koalisyon kurulmasını istediklerini belirterek, “Şimdiki gibi 6’lı koalisyon olmasın” dedi.
“Mecliste nöbetçi bakan bırakmak doğru değil”
Bakanların meclisten ayrılması ve mecliste nöbetçi bakan bırakması konusunu eleştiren Sucuoğlu, Başbakan mecliste olduğunda tüm bakanların ve iktidar milletvekillerinin orada olması gerektiğini vurguladı.
En son olarak Başbakan Ersan Saner meclisteyken, hükümet ortaklarından iki milletvekilinin meclise gelmeyip, nisabı sağlamamasının hoş bir durum olmadığını belirten Sucuoğlu, “Herkes mecliste olacak, hem parti hem de hükümet disiplini onu gerektirir. Nöbetçi bakan kendi görevleri dışında diğer bakanların sorunlarına nasıl cevap verecek?” dedi.
“Arıklı’nın açıklamaları bana yaradı”
YDP Genel Başkanı Erhan Arıklı’nın kendisine yönelik, “Faiz Sucuoğlu seçilirse hükümetten çekiliriz, Türkiye’nin istemediği isimle hükümet kuramayız” gibi sözleri hakkında açıklamalarda bulunan Sucuoğlu, “Erhan Bey önce konuşur sonra değiştirir. Geçen gün ‘Söylediğim sözler benim değil Taçoy’un sözlerini söyledim’ dedi. ‘Ben kendi düşüncelerimi söyledim, son kararı parti yetkili kurulları verir’ dedi. Tamam da siz koalisyona girebilecek misiniz? Seçilen sizinle koalisyon kuracak mı? Bertan Zaroğlu partiden ayrılıyor, ben seçilsem tek milletvekili olan partiyle koalisyon kurar mıyım? Ancak Arıklı’nın açıklamaları bana yaradı, 5 puan beni yükseltti. 1 milyon para versem böyle reklam yapamazdım” dedi.
“Surlariçine giderim YDP’lilerle de konuşurum”
YDP Kurultayı öncesi Lefkoşa Surlar içine gittiği ve YDP’li kişileri Bertan Zaroğlu lehine etkilemeye çalıştığıyla ilgili ortaya iddialar atıldığını anlatan Sucuoğlu, şöyle konuştu:
“Bertan’ı desteklemesini istediğim bir kişi varsa çıksın açıklasın. ‘Faiz Bey surlar içinden çıkmaz’ diyorlar, doğrudur ben Lefkoşa Surlar içine gidiyorum. Orada arkadaşlarım var, partililerim var, esnafı, vatandaşları ziyaret ediyor, sorunlarını dinliyorum ancak oraya YDP’li biri gelirse konuşmayacak mıyız? İnsanlara ‘ona oy ver buna oy verme’ diyemem. Erhan Bey son olarak benim için ‘Kanımız uyuşmaz’ diyor. Kanımız nasıl uyuşmamış, test mi yaptırmış? Erhan Bey, kendine göre güçlü gördüğü politikacılara saldırıp gündem olarak kendini yüceltmek istiyor.”
“5-6 milletvekilleri olunca koalisyonu konuşuruz”
YDP’nin puan kaybettiğini ve bu nedenle Arıklı’nın endişelendiğini anlatan Sucuoğlu, “YDP’nin yükselmesi bekleniyordu, 6- 7 milletvekili çıkaracağı öngörülüyordu ancak karpuz gibi ikiye ayrıldı, şimdi sadece yüzde 5 sınırını aşacak gibi görünüyor. Arıklı, 5-6 ay önce beni gördüğünde ‘ülkenin sana ihtiyacı var’ diyordu şimdi fikrini değiştirdi. Beni ilerideki parti başkanı olarak da görüyor teşekkür ederim. Tek milletvekili olan partiyle masaya oturmam. Partileri 5- 6 milletvekiline ulaşınca koalisyonu oturur konuşuruz. 1- 2 milletvekili ile 19 vekilli partiye ayar vermeye çalışmak yanlıştır” ifadelerini kullandı.
“Özgürgün-Ertuğruloğlu konuşmaları dışarıya sızmamalıydı”
Partililerin özel whatsapp grubunda Hüseyin Özgürgün ve Tahsin Ertuğruloğlu arasındaki mesajlaşmaların kamuoyuna sızması konusunu değerlendiren Sucuoğlu, “Grupta olan arkadaşlar ayıp etti. İçerde konuşulanlar orada kalmalıydı, basına verilmemeliydi, bunu doğru bulmuyorum. Ben o grupta değilim ancak bana da geldi.” dedi.
“Tek aday demokrasi için bir art niyettir”
Tahsin Ertuğruloğlu’nun “tek adayla kurultaya gidilmesi” konusundaki düşünceleri ve önerisinden bahseden Sucuoğlu, “Tahsin Ertuğruloğlu’nun bu sözleri art niyetle söylediğini düşünmüyorum ancak demokrasi için bir art niyettir. Önceki kurultayın tamamlanamaması ve akabinde bu kadar tartışmadan sonra kurultaya tek adayla gitmek doğru değil. Hüseyin Özgürgün 20 yılını bu partiye verdi her kademesinde yer aldı. Bu tartışmaları duyunca üzülüyor. Genelde sakindir ancak taşmış olmalı ki cevap verdi” şeklinde konuştu.
“UBP kurultayında zorlama olmamalı”
UBP kurultayında zorlama ve müdahale olmaması gerektiğini savunan Sucuoğlu, “İsteyen aday olsun, zorlama olmasın. Demokratik bir yarış olması zenginliktir. Demokratik yarışlarda partiler güçlenerek anti demokratik yarışlarda zayıflayarak çıkar. Hangi partiye gitse kazanacak arkadaşlarımız var. Parti içi demokrasiyi hissettirmemiz, bunu taban ve halkın yaşaması lazım” dedi.
“Bir anomali partiyi ve ülkeyi ne hale getirdi”
Yapılamayan UBP kurultayı sonrasında partideki sıkıntıların ülkeyi de etkilediğine dikkat çeken Sucuoğlu, “Tüm anomaliler tamamlanamayan kurultay sonrası başladı. Ben veya Hasan Taçoy kazansaydı azınlık hükümeti olmayabilirdi ve belki de erken seçime gidilecekti. Devleti kuran partide yaşanan sıkıntılar, devleti ve diğer partileri de etkiler. Bir anomali partiyi ve ülkeyi ne hale getirdi. Bu bir tez konusudur. Doktora yapanlara bunu araştırmasını tavsiye ederim” ifadelerini kullandı.
“Meclisin 1 ay tatil yapmasını hak reddetmişti”
Meclisin tatile girmesi ve olağanüstü bir çağrı dışında 3 ay sonra toplanılacağına dikkat çeken Sucuoğlu, “Anayasa gereği 3 ay tatil var. Halk, anayasayla ilgili yapılan referandumda bunu 1 aya düşürmeyi reddetmişti. Kurultaydan çıkınca erken seçime gitmek isteriz veya gerekirse 2’li bir koalisyon kurulsun şimdiki gibi 6’lı koalisyon olmasın” dedi.
Faiz Sucuoğlu, UBP, DP ve YDP’nin yanı sıra hükümete destek veren bağımsızları da dikkate aldığımızda daha önce “ortada üçlü değil, dörtlü hükümet var” dediğini anımsatırken, şimdi ise 6’lı bir hükümet olduğunu, çünkü iki küçük ortağın iki milletvekilinin de tek başlarına hükümet ortağı gibi davrandığını kaydetti.
“Her üye bana oy verecek değil”
Başbakan Ersan Saner’in kendi lehine yeni üyeler yazdırdığıyla ilgili izleyiciden gelen soruya cevap veren Sucuoğlu, “Üye olmak isteyen UBP’lidir, ‘mutlaka bana verecek’ diye beklemek doğru değildir. Benim bu konuda rahatsızlığım yok, üye yazılır parti büyür” şeklinde konuştu
“UBP’nin her yerde örgütü var”
UBP’nin seçim partisi olduğuna vurgu yapan Sucuoğlu, “UBP son bir hafta 10 gün seçimi alır götürür. Örgütlü bir partidir, her yerde üyeleri vardır. Tüm eleştirilere ve taş koymalara rağmen yüksek oy alır” diye ifade etti.
“Kurultayda tehdit edilmedim”
“Tamamlanamayan UBP kurultayında tehdit alması nedeniyle adaylıktan çekildiğiyle ve benzer bir durumun yeniden yaşanıp yaşanmayacağıyla” ilgili gelen izleyici sorusunu yanıtlayan Sucuoğlu, “Kurultayda tehdit olmadı. 6-7 ay sonra olağan kurultay olacağı için bu durum yaşandı. Yapılacak kurultayda geri çekilme söz konusu değil, adayız. Sonuna kadar gideceğiz” şeklinde konuştu.
“Seçim barajının yükseltilmesini sadece UBP istiyor”
Hükümetlerin kısa sürdüğünden ve icraatların kesintiye uğradığından yakınan Sucuoğlu, “6 partiyle bir yere gidilemez. 50 vekil var 3lü koalisyon olur. Baraj yükseltilmeli ama UBP dışında kimse kabul etmiyor. Her gelen kendi atamalarını yapıyor ve siyasi hafızayı yok ediyor. Siyasi ve kurumsal 2 müsteşar olmalı. Diğer müdür ekibi görevine devam etmeli. Kendi konusunda uzmanlaşmış bürokratlar, siyasi atamalarla yerinden oluyor, hizmet kesintiye uğruyor” dedi.
“Türkiye’yi sevmek ve eleştirmek ayrı şeylerdir”
Türkiye’yi sevenler ve sevmeyenler üzerinden politika yapıldığıyla ilgili gelen bir izleyici sorusunu yanıtlayan Sucuoğlu, “Türkiye’yi herkes sever. Sevmek ve eleştirmek ayrı bir şeydir. Sevmemek farklıdır. Rumların saldırılarına karşı var olma mücadelesinde Türkiye bize destek olmuştur. Filistinliler ile benzeriz ancak Filistin’in anavatanı yoktur o nedenle durumu ortadadır. Anavatanımız olmasaydı ne kadar mücadele edecektik? Filistin gibi kantonlara bölünecektik ve göç edecektik” ifadelerini kullandı.
“Siyaset dışında Rumlarla sorunumuz yok”
Rumlarla ilgili görüşlerini açıklayan Sucuoğlu, “Siyaset dışında Rumlarla sorunumuz yok ancak bizi azınlık görüyorlar. Bizdeki barışseverler ve esneklik onlarda yoktur. Biz oraya gidince geçmişteki korkudan dolayı yüksek sesle konuşmayız, onlar buraya gelince bağırarak konuşur, çünkü ‘burası da bizimdir’ diye düşünür. Bazı sağduyulu Rum dostlarımız, ‘Bizim hatalarımız yüzünden devlet sahibi oldunuz, devam ettirirlerse tanınan bir devlet olacaksınız’ diyor. Kilise vatandaşların görüşlerini etkiliyor” dedi.