Arslantepe Höyüğü'nde 5 Bin 621 Yıl Öncesine Ait Mühür Keşfedildi
Malatya'nın 7 km. kuzeydoğusunda yer alan bir arkeolojik yerleşim alanı olan Arslantepe Höyüğü'nde 5 bin 621 yıl öncesinde yapılmış 250 mühür keşfedildi.
Kazı çalışmalarının devam ettiği bölgede bir çok tarihi yapının keşfedilmesi, bölgenin 26 Temmuz'da UNESCO Kültür Mirası Kalıcı Listesi'ne girmesine sebep oldu.
Arslantepe Höyüğü'nde daha önce yapılan kazılarda geç Hitit Dönemi'ne ait, girişinde aslan ile devrilmiş bir kral heykel, ilk yağmur drenaj hattı, kerpiçten saray ve 2 bini aşkın mühürle devlet ve bürokrasinin temellerinin atıldığı yapılar ortaya çıkarıldı.
10 Ağustos da gerçekleşen kazı çalışmalarında ise, 5 bin 621 yıllık olduğu düşünülen 250 mühür keşfedildi.
Prof. Dr. Marcella Frangipane, arkeolojinin emek ve zaman isteyen bir iş olduğunu açıklarken
"Sadece kazı değil sonra okumak lazım çalışmak lazım, araştırma yapmak lazım. Yıllardır buradayım ve kazılarda elde ettiğimiz bilgi ve bulgular ile Arslantepe tarihini yazmak istiyorum" ifadesinde bulundu.
Frangipane, sözlerine şu şekilde devam etti:
"Şimdi bu mühürlere detaylı bakıyoruz anlamak için. Kaç tane mühür, hangi objeyi mühürlediler ve bürokrasi sistemi o dönemde mi başladı? O dönemde yazı yok, yazmıyorlar. O zaman mühür kullanılıyor. Kilin üstüne mühür basıyorlar, işte o mühür bir imza gibi geçerli. Sonra farklı mühür baskıları görüyoruz.
Buradan da o dönem yazı yerine bürokratik olarak mühürlerin ön planda olduğunu anlıyoruz. Bunun için dikkatli dikkatli bu sisteme rekonstrüksiyon yapıyoruz. Bulduğumuz ve 5 bin 621 yıl öncesine ait 250 mührün anlamını ve işleyişini yapacağımız çalışmalar ile ortaya çıkarmayı amaçlıyoruz."