Aşı Yaptıran Hamile Kadınların Bebekleri Yüksek Antikor Taşıyor
New York Üniversitesi’nde yapılan araştırmada Pfizer/BioNTech veya Moderna aşılarını olan anne adaylarının doğan bebekleri yüksek antikor oranına sahip. Doğan 36 bebekten alınan kan örneklerinde Covid-19’la mücadele eden antikorlar keşfetti.
Amerika Birleşik Devleti’nde yer alan New York Üniversitesi’nde gerçekleşen çalışma, koronavirüs aşısı yaptıran annelerin bebeklerinde yüksek antikor seviyeleri ortaya koydu.
NTV'nin haberine göre, New York Üniversitesi’nde kadın doğum uzmanı ve çalışmanın baş yazarlardan biri olan Dr. Ashley Roman,
“Bebekler antikorlarla doğabilirlerse, hayatlarının ilk aylarında, yani en savunmasız olduklarında korunabilirler” ifadesinde bulundu.
New York Üniversitesi’nde gerçekleşen son çalışma, American Journal of Obstetrics and Gynecology Maternal Fetal Medicine'de yayınlandı.
Araştırmanın baş uzmanı Dr. Jennifer Lighter,
“Aşılanan annelerden doğan çocuklarda antikor düzeylerinin yüksek olması heyecan verici. Bu durum şaşırtıcı değil. Diğer aşılarda gördüklerimizle tutarlıdır. Bulgularımız, yeni doğan bebeklerinin hayati önem taşıyan korumadan yararlanabilmesi için kadınlara hamilelik sırasında neden Kovid aşısı yaptırmalarının tavsiye edilmesi gerektiğinin giderek artan önemli nedenlerine ekleniyor” açıklamalarına yer verdi.
Sözlerine aşı olmayan veya koronavirüse yakalanan hamile kadınlarda erken doğum riskinin iki üç kat arttığını ekledi.
Türk Doktorlarda Hamilelerin Koronavirüs Aşılarını Olması Gerektiğini Düşünüyor
Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Prof. Dr. Faruk Buyru,
''Yeni verilerin ışığı altında gebelere özellikle ilk 3 aydan itibaren koronavirüs aşısı yapılmasını öneriyoruz. Riskli bir durum varsa, tansiyon, şeker hastalığı, temas halindeyse, toplu taşıma kullanıyorsa mutlaka öneriyoruz. Hem kendisi hem de bebeğin korunması için tavsiye ediyoruz. Elimizde BioNTech aşısının verileri var. 20 binden daha fazla gebede yapılan aşı sonuçları, düşük riskini artırmıyor. İlk 3 ayda koronavirüs aşısının anne ve bebek açısından bir sakıncası yok. Ancak diğer nedenlere bağlı ilk 3 ayda düşük riski diğer nedenlere bağlı olabilir. İlk 3 ayı atlattıktan sonra aşı yapılabilir'' açıklamalarında bulundu.