Avrupa Birliği: Ankara Uğraşlara Cevap Vermezse Ek Önlemler Gelebilir
Avrupa Birliği (AB) Dış İlişkiler Konseyi'nin Türkiye özel gündemiyle Brüksel'de gerçekleştirdiği görüşmede, Türkiye ile yükselen tansiyonun diyalog ile yatıştırılması adına daha fazla uğraş gösterme kapsamında mutabık kalındığı açıklandı.
AFP haber ajansında yapılan haberde, Ankara'nın uğraşlara cevap vermemesi halinde, yeni tedbirlerin gündeme gelebileceği ifade edildi.
Fransa'nın çağrısı ardından 27 ülke dışişleri bakanlarını buluşturan toplantıda,
Türkiye ve AB'yi karşı karşıya geitren Doğu Akdeniz krizinin yanında Suriye ve Libya'da kimi üye ülkelerle Ankara arasında meydana gelen gerginlikler de ele alındı.
Toplantı, koronavirüs salgınının başlaması ardından ilk olma özelliği bulunuyor. Video konferans aracılığıyla toplantı gerçekleştiren bakanlar, Ayasofya'nın camii olma kararını da kınadı.
Borrell: Gerginliğe Yönelik Çözümler Bulunacak
Toplantıya ilişkin açıklamalarda bulunan
AB Dış Politika ve Güvenlik Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, AB Dış İlişkiler Konseyi'nin, "gerginliği düşürmeye yardımcı olunacak ve (AB ile Türkiye arasındaki) ilişkiyi geren problemleri anlamaya karşı çözümler arama" kapsamında desteğini ifade ettiğini açıkladı.
Borrell, "Doğu Akdeniz'de olduğu gibi Türkiye'nin eylemleri üzerine karşı karşıya olduğumuz güçlüklere yönelik alınabilecek uygun ek tedbirler kapsamında da kimi seçenekler hazırlayacağını" ifade etti.
Borrell, "Elbette Konseyin ulaştığı sonuçlar var ve bu sonuçların uygulanması kapsamında, Kıbrıs'ın talep ettiği bazı yaptırımlar doğrultusunda ek listeleme durumunda teknik çalışma sürecek" ifadelerini kullandı. Borrell, kimi ülkelerin yaptırım baskısına rağmen, gerginliği düşürmenin önemine de değindi.
Almanya Dışişleri Bakanı Heiko Maas da, güçlüklere karşın Türkiye'nin AB adına "stratejik öneminin'' bulunduğunu ve diyaloğu devam ettirmenin önemli olduğunu söyledi. Maas, "Fakat Akdeniz'deki sondaj faaliyetleri gibi AB üyesi ülkelerin çıkarlarına etki eden konularda Türkiye'den olumlu işaretler beklediğimizi de açıkça ifade ettik" dedi.
Ayasofya Kararı Değerlendirmesi
Lüksemburg Dışişleri Bakanı Jean Asselborn ise Ayasofya'nın ibadete açılması kararı doğrultusunda "medeniyete karşı darbe" olarak değerlendirdi ve Ankara'nın insan hakları savunucuları hakkındaki tutumunun "demokrasiyi ve kendi toplumunu aşağıladığını" gösterdiğini belirtti.