Yayınlanma: 11 Temmuz 2020 13:50
Güncellenme: 21 Kasım 2024 16:10
Danıştay'ın Ayasofya'nın müzeye dönmesi kararını kabul etmemesi dünya medyasının gündeminde de yerini aldı. İlk olarak uluslararası ajanslar olmak üzere dış medya Danıştay'ın kararını "son dakika" şeklinde servis etti.
Danıştay 10. Dairesi, Ayasofya'nın camiden müzeye dönüştürülmesine ilişkin 24 Kasım 1934 tarihli Bakanlar Kurulu kararının iptalini verdi. Bu şekilde Ayasofya'nın cami olarak ibadete açılmasının önünde herhangi bir engel kalmadı. Danıştay'ın kararı, dünya medyasının da gündemine oturdu. İlk olarak uluslararası ajanslar olmak üzere dış medya Danıştay'ın kararını "son dakika" şeklinde servis etti.
AP'nin son dakika olarak yayınladığı Ayasofya'nın cami olmasına ilişkin haberinde, Yunanistan ile probleme neden olabileceği söylendi. Reuters haber ajansı acil koduyla paylaştığı haberde kararın uluslararası uyarılara yönelik verildiğini vurguladı.
İngiliz yayın kuruluşu BBC internet sitesinden "son dakika" yayınladığı içerikte, "Türk mahkemesi, 6'ncı yüzyılda yapılan Ayasofya Müzesi'nin camiye dönüştürülmesine izin verdi" ifadesine yer verdi.
Amerikan New York Times (NYT) gazetesi de "mimari bir mücevher" olarak nitelendirdiği Ayasofya'nın mahkeme kararı üzerine müzeden camiye dönüştürülebileceğini açıkladı.
NYT, bu uygulamanın uzun dönemdir Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan tarafından istendiğini belirtti.
Rus medyasında yayımlanan flaş açıklamada Ortodoks kilisesinin "Bu kararın daha büyük ayrılıklara neden olabileceğinden tedirginiz" ifadeleri kullanıldı.