Başka Galakside Yer Alan Bir Gezegene Dair Kanıt Bulundu!
Harvard'lı gökbilimciler açıkladı: Başka galakside yer alan bir gezegene dair kanıt bulundu.
1992 yılında ilk ötegezegenin keşfedilmesinden bu yana gökbilimciler binlerce başka gezegen buldu.
Samanyolu Galaksisi'nin 40 milyar gezegene ev sahipliği yaptığı tahmin ediliyor.
Buradan yola çıkarak diğer galaksilerde, özellikle de Samanyolu'na benzeyenlerde birçok gezegen bulunduğu düşünülüyor. Ancak bu gezegenlerin varlığını kanıtlamak hiç kolay değil. Diğer gezegenler ve yıldızlar dünyaya öyle uzak bir noktada bulunuyorlar ki etkilerini tespit etmek neredeyse imkânsız görünüyor.
Ancak Harvard-Smithsonian Astrofizik Merkezi'nden Rosanne Di Stefano ve meslektaşları Büyük Ayı takımyıldızının yakınında, Dünya'dan 23 milyon ışık yılı uzaklıkta M51 Girdap Gökadası’nda (Whirlpool Galaxy, Messier 51) bir gezegen adayı bulduklarını açıkladı.
Bulunan gezegenin
M51-ULS-1b olarak adlandırıldığı, Satürn'den biraz daha küçük olduğu ve ikili bir yıldız sisteminin yörüngesinde döndüğü düşünülüyor.
Söz konusu gezegen adayına dair ayrıntıların açıklandığı çalışma, hakem onayından geçmeyi bekleyen, baskı öncesi makalelerin yer aldığı internet sitesi arXiv’de
yayımlandı.
Makalede şu açıklamalara yer verildi:
"Diğer galaksiler de gezegen sistemlerine ev sahipliği yapıyor mu? Cevabın 'evet' olması gerektiği düşünülüyor. Ancak bu soru, öngörülebilir bir gelecekte, kendi galaksimizdeki en başarılı yöntemlerle bile cevaplanamaz.
Öte yandan biz, parlak X-ışını kaynaklarına (XRS) odaklanan farklı bir yaklaşım sunuyoruz. M51-ULS-1b, parlak bir XRS'nin tutulmasına neden oldu. Bu tam ama kısa ömürlü tutulma, gezegen adayının tespit edilmesini sağladı."
Makalenin yazarları, arşivlerde yapılacak yeni araştırmalarla birlikte, Samanyolu dışında bulunan 10’dan fazla gezegenin daha keşfedileceğini düşünüyor.