Bilim İnsanları Açıkladı: Koronavirüs Yeni Bir Mutasyon Geçirdi!
Bilim İnsanları Açıkladı: Koronavirüs Yeni Bir Mutasyon Geçirdi!Koronavirüs salgını Avrupa genelinde etkisini tekrar göstermeye başladı. Fransa'nın başkenti
Bilim İnsanları Açıkladı: Koronavirüs Yeni Bir Mutasyon Geçirdi!
Koronavirüs salgını Avrupa genelinde etkisini tekrar göstermeye başladı. Fransa'nın başkenti Paris'te 10 Ağustos'tan itibaren 11 yaşından büyük olanların yoğunluğun fazla olduğu açık bölgelerde maske takması zorunlu olacak.
Bunun yanında kötü haberlerde alınmaya devam ediyor. Koronavirüste meydana gelen yeni mutasyon herkesi şaşırttı. Öncelikle Çin'in Wuhan şehrinde meydana çıkan ve kısa sürede dünyayı saran yeni tip koronavirüs şu ana dek 20 milyondan fazla kişiyi enfekte etti. Biyoloji bilimcisi, koronavirüste çıkan yeni bir mutasyonun, salgının dünya çapında daha hızlı yayılmasına yol açacağını belirtti. BBC Radio 4'ün Today programına açıklamalarda bulunan Loman, "Bu vakalardaki genomları izliyoruz, yüzlerce mutasyonu takip ediyoruz fakat bir dönemdir dikkate değer, belirli bir mutasyon ortaya çıktı, D614G adı veriliyor" ifadelerini kullandı.
Kovid-19 Genomiği Konsorsiyumu üyesi, Birmingham Üniversitesi'nden Profesör Nick Loman, D614G adı verilen yeni bir varyantın dünya genelinde en baskın varyant durumuna geldiğini açıkladı. Bunun yanında ABD Ulusal Alerji ve Bulaşıcı Hastalıklar Enstitüsü Direktörü Dr. Anthony Fauci, yeni tip koronavirüsün mutasyon geçirmiş yeni bir türünün, hastalığın daha hızlı yayılmasına neden olabileceği uyarısı yaptı. Virüsler genetik seçimin bir sonucu olarak devamlı bir şekilde değişime uğruyor.
Bilim İnsanları İlk Defa Duyurdu
Mutasyon, koronavirüsün insan hücrelerine girebilmesi adına oldukça önemli bir yol olan sivri uçlu proteininde yer alıyor, virüsün Birleşik Krallık'ta ve dünya genelinde frekansını yükselttiğini biliyoruz. İlk bilgisayar modellemeleri bu mutasyonun proteinin yapısı kapsamında, virüsün hücrelere bağlanma ve girme becerisinde kimi etkileri olduğunu tahmin etmişti. Sonrasında kısa süre önce laboratuvar testlerinde hücrelere yönelik bulaşıcılığını yükselttiği ortaya koyuldu. Profesör Loman'a göre asıl test, bulaşıcılığı yükselmiş bu suşun insan nüfusunu etkileyip etkileyemeyeceğine yönelik.
Loman şu ifadeleri kullandı:
Bir etkisi var gibi duruyor, bilhassa aktarılabilirliğe ilişkin.
Bunun düşük bir etki olduğunu düşünüyoruz, bundan tam olarak emin değiliz. Fakat Birleşik Krallık'ta gerçekleştirilen testlere dayanan verilerimize göre, G-tip mutasyon, D mutasyonuna sahip virüslerden daha hızlı vaka kümeleri yaratabiliyor ve daha büyük kümelere dönüşüyor gibi görünüyor.