Yayınlanma: 22 Ağustos 2020 20:51
Güncellenme: 18 Ocak 2025 07:36
Bilim İnsanları Açıkladı: Uçakta Covid-19’a Yakalanma İhtimali Ne Kadar?
Dünyayı saran koronavirüs pandemisine yönelik araştırmalar hala devam ediyor. Koronavirüs bulaşma tehlikesini en aza indirmek için yapılan araştırmalara bir yenisi daha eklendi. Massachusetts Teknoloji Entstitüsü’nden (MIT) bir bilim insanı, uçakta koronavirüs bulaşma ihtimaline yönelik bir araştırma yaptı. Açıklanan rapora göre doğru önlemlerin alındığı kısa uçuşlarda, koronavirüsün yolcular arasında bulaşma ihtimalinin epey düşük.
İstatistik profesörü Arnold Barnett, ABD’deki kısa mesafeli uçuşları inceleyerek, orta koltuğu boş bırakma ve maske takma gibi önlemlerin faydalarını araştırdı.
Elde edilen bulgulara göre, Airbus 320 ve Boeing 737 gibi koridorun her iki tarafında üç koltuk bulunan uçaklarda (herkesin maske taktığı durumda) Kovid-19’a yakalanma riski 4 bin 300’de 1 oranında. Üstelik orta koltukların boş bırakıldığı uçuşlarda bu oran, 7 bin 700’de 1’e kadar düşüyor.
CNN Travel’a röportaj veren Prof. Barnett, “Şu anda çoğu faaliyet, pandemi öncesine göre daha tehlikeli ve havacılık da istisna değil” dedi.
Çalışmada tüm ihtimalleri hesaba kattığını söyleyen Barnett “Uçakta enfekte olmanız için üç şeyin ters gitmesi gerekir. Öncelikle uçakta bir hasta olmalı ve bu kişi bulaştırıcı olmalı. Bu kişinin maske taktığını varsayarsak, buna rağmen bulaştırmayı önleyememesi gerek. Son olarak da hastaya, yayılan virüsten enfekte olabileceğiniz ölçüde yakın durmanız gerekiyor.” Değerlendirmesinde bulundu.
Ancak bu araştırma yalnızca ABD içindeki iki saatlik uçuşlarda geçerli. Profesör, toplam vaka sayısının daha az olduğu ülkelerde bu oranın azalabileceğini, uzun mesafeli uçuşlarda ise artabileceğini belirtiyor.
Öte yandan bu araştırma uçakların tam kapasite çalıştığı varsamına dayanıyor. Bu nedenle pek çok ülkede uçuşların, hala düşük kapasiteyle gerçekleştiğini göz önünde bulundurmak gerekiyor.