BioNTech ve Sİnovac Aşısına Dair Merak Edilenler
Prof. Dr. Güner Sönmez “BioNTech mi Sinovac mı?” sorusunu yanıtladı.
Aşılama çalışmaları devam ederken
Prof. Dr. Güner Sönmez, vatandaşın kafasını karıştıran 2 farklı aşıya dair bilgilendirmede bulundu. Sönmez, BioNTech ve Sinovac aşısına dair merak edilenleri Twitter hesabı üzerinden madde madde sıraladı.
Sağlık Bakanlığı geçtiğimiz gün açıklamada bulunarak aşılama çalışmalarında 55 yaş üstüne geçildiğini açıkladı. Fahrettin Koca ise Türkiye’de toplam 20 milyon doz aşılama yapıldığını bildirdi.
Ancak özellikle Çin aşısı Sinovac tarafından geçtiğimiz haftalarda yapılan açıklama tartışmalara yol açtı. Sinovac yetkilisi aralarında Türkiye’nin de bulunduğu 22 ülkeye ihraç edilen aşının etkisinin düşük olduğunu itiraf etti. Açıklama küresel ölçekte yankı buldu.
Türkiye’de aşı konusunda iki seçeneği bulunan vatandaş ise “BioNTech mi Sinovac mı?” sorusuna yanıt aramaya çalıştı. Yeni tip koronavirüse dair verdiği demeçlerle tanınan Prof. Dr. Güner Sönmez Twitter hesabı üzerinden paylaşımda bulunarak iki aşıyı kıyasladı.
Prof. Dr. Güner Sönmez’e göre 2 aşının olumlu ve olumsuz tarafları şu şekilde:
- İkisi de ağır hastalıktan ciddi şekilde koruyor. Biontech daha etkili. Stent takılmış olması, geçirilmiş ameliyatlar, diyabet, tansiyon, penisilin alerjisi ikisini de olmaya engel değil.
- Kanser tedavisi görenler, bağışıklık sistemi baskılanmış olanlar ve yaşlılarda bağışıklık cevabı daha zayıf olabileceği için biontech tercih edilebilir.
- İki aşı da alerjiyi tetiklemez, kan sulandırıcı kullanmak gerekmez.
- Biontech yapıldıktan 2 hafta sonra da koruyucu.
- Sinovac ilk dozda koruyuculuğu düşük. 2. dozdan 2 hafta sonra asıl koruyuculuğu.
- Biontech aşısı, yapılan kimsenin virüs kapması halinde başkasına bulaştırmasını da %90’ın üzerinde engelliyor. Sinovac için bu oran bilinmiyor.
- Her iki aşının da son dozundan sonra yine de enfekte olabilirsiniz. Ama ağır geçirme riskiniz düşük.
- Biontech ilk dozdan sonraki 10-14 güne kadar, Sinovac da ise 2. dozdan sonra 12–14 güne kadar virüs bulaşırsa, yine hastalığı aşı olmamış gibi geçirebilirsiniz.
- Çevremde 2. dozdan 15 gün sonra hastalananlar oldu. Ama ağır geçiren görmedim.
20 Nisan 2021’de Türkiye’de 61 bin 28 yeni vaka tespit edildi, 346 kişi ise koronavirüs nedeniyle hayatını kaybetti. 20 Nisan’da bildirilen can kaybı sayısı, Türkiye’de virüsün ilk kez görüldüğü 11 Mart 2020’den bu yana 24 saatte bildirilen en yüksek sayı oldu.
Dünkü veriler ile birlikte Türkiye’de bugüne kadar bildirilen toplam vaka sayısı 4 milyon 384 bin 624’e, can kaybı ise 36 bin 613’e ulaştı.