Dünyanın çok yakınından teğet geçen küçük asteroid, yeni bir yakınlık rekoru kırmak üzereydi.
Neredeyse bir kamyon büyüklüğünde olan, daha önce görülmemiş bir asteroid, önceki gün Pasifik Okyanusu'nun neredeyse
7.000 kilometre üzerinden geçerek, şu ana dek görülmemiş olan
asteroidlerin içinden gezegenimize en yakın geçenlerden biri konumunu aldı. Astronomlar asteroid 2020 JJ'in varlığından neredeyse farkında değillerdi. Arizona'daki Mt. Lemmon Survey yardımıyla bize en yakın olduğu konumdayken fark edildi.
NASA, asteroidlerin ve diğer gezegenimize yakın olan cisimlerin yakın geçişlerinin 1900 senesine kadar olan bir kaydını tutuyor ve 2020 JJ, şu ana dek Dünya'ya en yakın geçen altıncı cisim olarak kaydedildi.
Buna ek olarak en yakın 10 geçişin hepsinin de 2004 senesinden beri gerçekleştiğini ifade etmek gerekiyor. Fakat bunun nedeni 21. yüzyıla girmemiz ile birlikte asteroidlerin
Dünya'ya karşı saldırıya başlaması değil, astronomların ve kullandıkları teknolojilerin, Dünya yakınında bulunan küçük ve yakın asteroidleri bulma kapsamında git gide daha iyi olmaları.
Asteroid
2020 JJ'in genişliğinin 2,7 ve 6 metre arasında olduğu öngörülüyor ve bu da uzay cisimleri ölçeğinde oldukça küçük bir cisim olduğu anlaşılıyor. Haber başlıklarına duyulan 1998
OR2 asteroidi, yakın geçişiyle duyulmasına karşın 2020 JJ kadar yakında değildi ve neredeyse 1,6 kilometre genişliği bulunuyordu.
Tabi 2020 JJ Dünya'ya çarpsaydı, muhtemelen atmosferde yanarak ortadan kaybolacaktı. Yani, bu uzay cisminin varlığımıza karşı hiçbir riski yoktu. Yine de gezegenimizin etrafında olan uyduların birçoğuna göre daha yakınımızdan geçti ve bu uydulardan birine çarparak ciddi sorunlar çıkarması mümkündü.