Yayınlanma: 18 Aralık 2020 07:22
Güncellenme: 20 Kasım 2024 17:05
Bir Ülke Daha Ötenazi Yasasını Kabul Etti!
Ötanazi yasasını kabul eden ülkeler listesine bir yenisi daha eklendi. İspanya, dünyada ötanazi yasasını onaylayan 6. ülke oldu.
Ölümcül hasta olan kişilerin yasal yollarla tıbbi destekle hayatlarına son vermesi anlamına gelen ötanazi, tüm dünyada tartışma konusu. İspanya’da 20 yılı aşkın süredir tartışmalara neden olan ötanazi yasası, meclise sunulan oylamalarla 198 lehte oy alarak senatoya gönderildi.
Yasanın senato ve ardından tekrar mecliste onaylanıp 2021 yılı ilkbaharında yürürlüğe girmesi öngörülüyor.
Ötenazi uygulanabilmesi için İspanyol vatandaşı olma şartı var. 18 yaşından büyük kişilerin tedavisi mümkün olmayan, fiziksel veya zihinsel büyük acıya maruz kaldığı çaresiz bir hastalığa yakalanmış olması gerekiyor. Bu kişiler kendi istekleri ile ötanazi talep edebilecekler.
Konuya ilişkin twitter hesabından bir mesaj yayımlayan İspanya Başbakanı Pedro Sanchez, "Ülke için büyük bir sosyal kazanım. Özgürlükte, medeni haklarda ve onurda ilerliyoruz." ifadelerini kullandı.
Öte yandan bu yasa İspanya sol koalisyon hükümetin girişimi ile meclise getirildi. Yasaya, ana muhalefetteki sağ görüşlü Halk Partisi ile aşırı sağ görüşlü Vox Partisi tepki gösteriyor.
Ötenazi dünyada ilk olarak Hollanda’da kabul edildi. Dünyada bu yasayı uygulayan diğer ülkeler ise; Belçika, Lüksemburg Kanada, Avustralya. İspanya ise 6. ülke konumuna yerleşti.
Türkiye’de ise 1998 yılında yayınlanan Hasta Hakları Yönetmeliği’nin “Ötenazi Yasağı” başlıklı 13. maddesine göre, ötenazi yasak. Söz konusu maddede konuya ilişkin şu ifadeler yer alıyor: “Tıbbi gereklerden bahisle veya her ne suretle olursa olsun, hayat hakkından vazgeçilemez. Kendisinin veya bir başkasının talebi olsa dahi, kimsenin hayatına son verilemez.”