Bitcoin Madenciliğinde Şaşırtan Elektrik Tüketimi
Son aylarda rekor üzerine rekor kıran lider kripto para Bitcoin’in üretiminde harcanan elektrik miktarı bazı ülkeleri geride bıraktı.
Cambridge Alternatif Finans Merkezi tarafından yapılan bir araştırmaya göre Bitcoin madenciliğinde kullanılan elektrik miktarı Arjantin ve Birleşik Arap Emirlikleri gibi ülkelerden çok daha fazla. Hiçbir merkez bankası veya resmi kuruluşa bağlı olmayan elektronik para birimi Bitcoin’de yapılan her türlü işlem kripto para birimine bağlı büyük bir bilgisayar ağı tarafından kayıt ediliyor. Bu sistemde dolayısıyla elektrik tüketimi sayesinde varlığını koruyor. Asıl tüketim ise Bitcoin madenciliği olarak adlandırılan üretim aşamasında gerçekleşiyor.
Cambridge Üniversitesi tarafından gerçekleştirilen araştırmaya göre
Bitcoin yıllık bazda 121,05 teravatsaat elektrik tüketimi gerçekleştiriyor. Bu rakam 82 milyon nüfusa sahip Türkiye’nin yıllık elektrik tüketiminin yüzde 40’ına karşılık geliyor. Aynı araştırma kapsamında Bitcoin’in elektirik tüketimi sırasıyla 45 ve 10 milyon nüfusa sahip Arjantin, Birleşik Arap Emirlikleri gibi ülkeler ile kıyaslandı. Verilere göre dünyanın en kalabalık 35’inci ülkesi Arjantin 121 teravatsaat, Birleşik Arap Emirlikleri ise 113,2 teravatsaat tüketim gerçekleştiriyor.
Bitcoin’in hemen üzerinde ise yine sırasıyla Norveç ve Ukrayna bulunuyor. Tahminlere göre Bitcoin kısa sürede bu iki ülkeyi de geride bırakacak.
Bitcoin’in elektrik tüketimi ile 27 yıl boyunca Birleşik Krallık'taki tüm su ısıtıcılar çalıştırılabilir.
Cambridge Alternatif Finans Merkezi araştırmasına göre, Bitcoin için kullanılan elektrik ile üniversitenin tüm elektrik ihtiyacı 688 yıl boyunca karşılanabilir, 27 yıl boyunca ise Birleşik Krallık’taki tüm su ısıtıcılar çalıştırılabilir.