Bitki Çayı Tüketirken Dikkat Edilmesi Gerekenler
Kış aylarının gelmesiyle bitki çayları hayatlarımıza yeniden dahil oldu. Oldukça şifalı olan bitki çaylarını tüketirken bazı noktalara dikkat edilmediğinde bazı sağlık sorunları meydana gelebilir. İşte bitki çayı tüketirken dikkat edilmesi gerekenler...
Diyetisyen Elif Bilgin Baş
bitki çaylarının nasıl tüketilmesi gerektiğine dair bilgilendirmede bulundu.
Güçlü bir antioksidan kaynağı olan yeşil çayın baş ağrısı, vücut ağrıları, hazımsızlık, depresyon, immun sistem destekleyicisi, toksinleri uzaklaştırıcı etkisi vardır. Ancak bol miktarda kafein içeren yeşil çayın günde 2 bardak tüketilmesi tavsiye edilir.
Kış mevsiminde en çok tüketilen çaylardan olan kuşburnu çayı ise enfeksiyonlara ve soğuk algınlığına karşı, vücudun bağışıklık sistemini güçlendirir.
Diyetisyen Elif Bilgin Baş bitki çayı içerken dikkat edilmesi gerekenleri şöyle sıraladı:
- "Kontrolsüz olarak tüketilen bitki çayları karaciğer enzimlerinde yükselmeye sebep olur.
- Bitki çaylarının faydaları doz aşımı ile tersine dönebilir. Günde 3 fincandan fazla içilmemesi gerekir.
- Gebe ve emziren kişilerin siyah çay, ıhlamur ve rezene dışında çayları tüketmemesi gerekir.
- Kanser tedavi sürecinde olan hastaların ilaç etkileşimini önlemek adına bitki çaylarından uzak durması gerekir.
- Bitki çayları kurutulmuş bitkilerden yapıldığı için saklama koşulları önemlidir. Karanlık ışık görmeyen, mümkünse kaplar içinde saklanmalıdır.
- İçeriğindeki etkili bileşiklerin bozulamaması için kaynatılmaması gerekir. Kaynamış suda 3 dakika demlenmesi ve içilmesi en uygun yöntemdir.
- Kronik hastalığı olan kişilerin uzmana danışmadan bitki çayları içmemesi gerekir.
- Bitki çayları sıvı alımını destekler ancak içmemiz gereken suyun yerini tutmaz. Vücuttan ödemin atılmasını destekledikleri için bitki çayı içerken su tüketimimizi de arttırmak gerekir."