Dünyaya hızla yayılan ölümcül koronavirüs ile ilgili açıklamada bulunan BM, koronavirüs nedeniyle küresel ekonomi yüzde 1 daralabilir dedi.
Birleşmiş Milletler (BM), koronavirüs salgını ile ilgili yayınladığı raporda, dolaşımın ortadan kalkması, üretim ve talebin azalması ile birlikte oluşan olumsuzluklar, küresel ekonominin yüzde 1 oranında daralmasına yol açacağı bildirildi.
Birçok Sektör Olumsuz Etkileniyor
Birleşmiş Milletler Ekonomik ve Sosyal İşler Departmanından açıklanan rapora göre, Çin’de ortaya çıkarak etkisini tüm dünyada hissettiğimiz ölümcül
koronavirüs salgını nedeniyle, karantına ve hareket kısıtlamalarının arttığı belirtildi. Bununla birlikte birçok
sektör olumsuz etkilendi. Özellikle ticaret, eğlence ve ulaşım gibi fiziksel etkileşim gerektiren sektörlerin etkilendiği vurgulandı.
Raporda, pandemi haline gelen Covid-19 nedeniyle küresel ekonomide yaklaşık yüzde 1 daralma görüleceği bildirildi.
İşsizlik Oranı Hızla Artış Gösterebilir
Yayınlanan raporda, virüs nedeniyle getirilen kısıtlamaların yılın üçüncü çeyreğine kadar uzatılması, gelir ve harcamaların mali önlemlerle desteklenmemesi durumunda küresel ekonominin tahmin edilenden daha fazla küçülebileceği uyarısı yapıldı. Bu durumda işletmeler gelir kaybettikçe
işsizliğin hızla artabileceği söz konusu.
Bunun yanı sıra raporda, ekonomik krizin boyutunun salgın nedeniyle getirilen kısıtlamaların ne kadar süreceğine ve büyük ekonomilerin faaliyetlerine ve mali önlemlere bağlı olduğu ifadeleri yer alıyor.
Sağlık Harcamalarına Öncelik
Hızla yayılan virüs salgınının önüne geçilebilmesi için
sağlık harcamalarına öncelik verilmesi gerektiği vurgulanan raporda, salgından en fazla etkilenen hanelere gelir desteği verilmesi için ekonomik teşvik paketinin hazırlanmasının, yaşanabilecek ekonomik kriz riskinin azaltacağı belirtildi.
Acil ve Cesurca Önlemler Alınmalı
Birleşmiş Milletler tarafından yayınlanan raporda, sadece salgını kontrol altına almak ve hayat kurtarmak için değil bu konularla birlikte salgına karşı en savunmasız toplumları ekonomik krizden korumak ve ekonomik büyüme ve istikrarı devam ettirebilmek için gereken önlemlerin acil ve cesurca alınmasına ihtiyaç duyulduğu vurgulandı.