BM’nin gündeminde “ABD’deki ırkçılık ve polis şiddeti” var. Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Konseyi ABD’de görülen ırkçılık ve polis şiddetini acilen görüşme kararı aldı.
Koronavirüs salgını nedeniyle ikinci bir duyuruya kadar askıya alınan İnsan Hakları Konseyi’nin (İHK) 43. Oturumu İsviçre’nin Cenevre kentinde yeniden başladı.
Koronavirüs salgı ile mücadeleye karşı alınan hijyen tedbirlerinin dikkat çektiği ve ülke temsilcilerinin maske taktığı İnsan Hakları Konseyi’nin, Burkina Faso, Afrika ülkeleri adında ABD’de meydana gelen “sistematik ırkçılık, polis şiddeti ve barışçıl
protestolardaki şiddetin” görüşülmesi konusunda talepte bulundu.
Afrika ülkeleri tarafından İHK’ya sunulan talebe ilişkin mektupta, “George Floyd’un ölümü maalesef münferit bir olay değildi.” ifadeleri yer aldı.
Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Konseyi Başkanı Avusturyalı Elisabeth Tichy-Fisslberger'in konunun 17 Haziran Çarşamba günü elen alınması teklifi, 47 üyesi bulunan İHK’de onaylandı. ABD’nin daha önce üyeliğini çektiği Konsey’de, alınan karara itiraz eden ülke olmadı.
Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Konseyi’nin 43. Oturumu 12 Mart tarihinde, koronavirüs salgını nedeniyle ikinci bir duyuruya kadar askıya alınmıştı.
Konsey’in gerçekleştireceği 43. Oturum, 19 Haziran Cuma günü, farklı ülkelerdeki insan hakları durumlarına yönelik karar tasarılarının oylanması ile son bulacak.
ABD'de Irkçılık
ABD'nin Minnesota eyaletine bağlı Minneapolis kentinde
polis şiddeti nedeniyle nefessiz kalan siyahi vatandaş George Floyd, hayatını kaybetmişti. Bunun üzerine yıllardır süregelen ırkçılık konusunda patlama yaşanmış ve ırkçılık karşıtı protestolar ülkenin her tarafını sarmıştı.
Bu olayların üzerine ABD Başkanı
Donald Trump'ın tutumu,
ABD'li polislerin siyahilerin gerekilenden az vurulduklarına ilişkin söylemleri ve tekrar tekrar gerçekleşen siyahilerin öldürülmesi Birleşmiş Milletler'in konuya dahil olmasına neden oldu.
Protestolar sırasında artış gösteren polis şiddeti ise durumun ciddiyetini ortaya çıkarak "ABD'deki ırkçılık ve polis şiddeti" konusunun acilen ele alınması gerektiğini gözler önüne serdi.